Dünya

Füle: Son gelişmeler Türkiye’nin AB değerlerine bağlılığı konusunda şüphe uyandırıyor

0

Brüksel’de yapılan ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu toplantısında konuşan yapan Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle Türkiye’nin AB sürecine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Füle, son üç ayda yaşanan olayların Türkiye’nin Avrupa değerlerine ve standartlarına bağlılığı konusunda şüphelere neden olduğunu belirterek, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yeniden reform sürecine ağırlık vermesini umut ettiğini söyledi.

‘katılım müzakereleri konusunda işbirliği’

Füle konuşmasında özellikle son aylarda kabul edilen yasaların ve Twitter ile Youtube gibi sosyal medya platformlarına yönelik erişim engelleme kararlarının neden olduğu endişelere dikkat çekti.

“Katılım müzakereleri konusundaki işbirliği şeklimizi gerçekten değiştirmeliyiz” diyen Füle, “Bu özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanları için büyük önem taşıyor… Bu konular kesinlikle tartışmasız bir öncelik olarak görülmeli” dedi.

Füle, geçen yıl bazı müzakere başlıklarının açılması ve vize muafiyeti diyaloğunun başlatılması ile Türkiye-AB ilişkilerine önemli bir ivme kazandırıldığına dikkat çekerken, başta enerji olmak üzere pekçok alanda bu işbirliğinin ilerletilmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Yeni internet yasası üzüntü verici’

Ancak konuşmasında AB’nin özellikle Türkiye’deki ifade özgürlüğü konusundaki endişelerini dile getirdi. Bu çerçevede HSYK’nın yapısında değişiklikleri öngören yasa ile internet erişimi ile ilgili düzenlemeleri içeren yasaya dikkat çeken Füle “İfade özgürlüğü alanında yeni internet yasasının Telekomünikasyon İletişim başkanlığı’na keyfi yetkiler vermesinden üzüntü duyuyorum” dedi.

TİB’in taleplere rağmen bazı kullanıcılara yönelik erişimi engellememesi üzerine geçtiğimiz haftalarda Twitter ve Youtube’a erişimi engellemesi AB’nin ciddi tepkisine yol açmıştı.

Füle, Türkiye’deki bu gelişmeleri dikkatle takip ederek sonbaharda yayınlanacak İlerleme Raporu’nda bu gelişmeleri dile getireceklerini ifade etti.

(Reuters/Zete/Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.