EnerjiManşet

Fukuşima’nın müsebbibinden yeni özür, “Halen denize nükleer sızıntı var”

0

Fukuşima’nın işletmecisi TEPCO, santralden halen denize nükleer sızıntı olduğunu doğrulayarak halktan özür diledi. Yeraltı suyunda normalin 100 kat üzerinde radyoaktif kirlenme tespit edildi.

Japonya’da faaliyeti durdurulan Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji (TEPCO), 2 yıl önce depremde büyük hasar gören santralden denize radyoaktif su sızıntısı olduğunu doğruladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, santral çevresinden alınan yer altı suyu örneklerinin ay başında alınan örneklere göre 100 katın üzerinde kanserojen cesium-134 maddesi içerdiği belirtilirken, toksik değerlerdeki bu aşırı yükselişin sebebinin tam olarak tespit edilemediği ifade edildi.

Masao Yoshida

Radyoaktif maddelerle kirlenmiş suyun denize ulaştığını doğrulayan TEPCO sözcüsü, kirlenmenin denizde belirgin bir etki yaratmayacağını ileri sürerek, denizin radyoaktiflik seviyesinde herhangi bir yükselme yaşanmadığını dile getirdi. Şirket yaptığı basın toplantısıyla halktan özür diledi.

Nükleer tesisin yöneticisi Masao Yoshida Haziran ayında yemek borusu kanseri sebebiyle hayatını kaybetmişti. Yoshida, eriyen reaktörlerin kontrol altına alınması faaliyetlerine öncülük etmiş, aldığı kararlarla binlerce insanın hayatını kurtarmıştı.

Fukuşima, Rusya’da 25 yıl önce yaşanan Çernobil’den sonra en büyük nükleer felaket olarak gösteriliyor. Olay sonrasında ülkedeki 50 nükleer santralin faaliyeti durdurulmuş, daha sonra iki santral yeniden aktif hale getirilmişti.

 

(Nükleersiz.org)

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.