İklim ve EnerjiManşet

Fukuşima’nın faillerinden TEPCO yüzbinlerce ton radyoaktif suyu okyanusa boşaltmanın eşiğinde, ona “Dur” diyebilirsiniz!

0

Nükleer santraller üzerine iktidarlarla yönettikleri kitleler arasında yıllardan beri devam eden tartışmada Çernobil Nükleer Felaketi’ne ek olarak 6 yıldır da Fukuşima Nükleer Felaketi damgasını vuruyor. 31 yıl sonra bugün Çernobil Felaketi’nin  ilave kanser vakaları ürettiğini okuyor, Fukuşima Felaketi’nin ise  yüz binlerce insanın radyoaktif kontaminasyon nedeniyle evlerini, doğup büyüdüğü yerleri geri dönmelerine imkan vermeyecek şekilde yitirmesine neden olduğunu görüyoruz. Bölgede devasa miktarlarda radyoaktif katı atık oluşurken her gün reaktörleri soğutmak için kullanılan radyoaktif suyun biriktirildiğini, aşağıda detaylarını bulacağınız gibi, her gün 300 ton radyoaktif suyun bu tanklardan sızdığını öğreniyoruz. Dolayısıyla bırakın radyoaktif kirliliğin bertaraf edilmesini, üretilen projelerin acizliğine, sorunun kontrol altına alınmasının imkansızlığına ve  bu durumun yarattığı ekolojik felakete  tanık oluyoruz.

Bugün 5 reaktör devrede!

Yine de  radyoaktif felaket kontrol altına alınmış gibi Japon  Hükümeti yine de eski günlere özlem duyuyor. Hatırlarsanız Fukuşima Felaketi ilk yılını devirirken ülkede çalıştırılabilir durumdaki 43 reaktörün tamamı toplumsal itirazlarla halkın açtığı davalar neticesinde alınan geçici tedbir kararlarıyla kapatılmış, ancak  dört yılın ardından emniyet şartlarının yerine getirildiği iddiasıyla  üç reaktörün açılmasına  yargı tarafından onay verilmişti. Bugün  ise Japon Hükümeti’nin ısrarlarının neticesinde,  yalnızca  Kyushu Elektrik tarafından işletilen Sendai Nükleer Santralinde 1&2, Kansai Elektrik tarafından işletilen Takahama Nükleer Santralinde 3&4 ve Shikoku Elektrik tarafından işletilen Ikata Nükleer santralinde 1 no’lu reaktörler olmak üzere bugün toplam 5 reaktör yeniden devreye alınmış durumda.

2020 Olimpiyatları yaklaşırken…

Diğer taraftan Fukuşima Nükleer Felaketi,  tarihte  ilk kez iktidarların enerji devleriyle ilişkisinin felakete neden olabileceğini göstermesi açısından da büyük önem taşıyor. Zira önceki haberimizden hatırlayacağınız üzere, meydana geldiği an itibariyle yaşamı ipotek altına almış olan Fukuşima Nükleer Felaketi ilk kez nükleer santrallerin kurulmasına önayak olan iktidarla şirketlerin işbirliğini alınmayan önlemler bağlamında ortaya koyarak yargı önünde sorumlu ve suçlu bulmuştu. Bugün  zorunlu olarak tahliye edilen 260 bin kişiden 100 bini evlerine dönmüşken  henüz  geri dönmemiş olan 160 bin kişiyeayda ortalama 1000 Dolar tazminat ödemek yükünden kurtulmak için hükümet tarafından bölgenin yeniden yaşanabilir hale getirildiğine dair açıklamalar yapılıyor. Neticede 2020 Olimpiyatları,  iktidara nükleer felaketten sonra herşey düzelmiş gibi yapma fırsatı verecek. Olimpiyatlar için yapılan hazırlıkların radyoaktif temizlik haricinde en az 15 milyar Dolar olduğunu ise aklımızın bir köşesinde tutalım.

Fukuşima Daiichi Nükleer Santralinde 770 bin ton radyoaktif suyun biriktirildiği depolama tankları

TEPCO varillerde biriktirdiği  yüzbinlerce ton radyoaktif suyu denize boşaltmak için hükümetin onayını bekliyor!

580 adet radyoaktif atık su depolama tankı

Altı yıldır Fukuşima Felaketi’nin yıkıcı boyutları maalesef  deniz ekosistemini de büyük oranla tehdit ediyor. Tokyo Shimbun Gazetesi’nin Cuma günkü haberine göre 770 bin ton radyoaktif atık su Fukuşima’da  580 tank içerisinde depolanmış durumda. Bu konuya ele almış eski bir paylaşımımıza şuradan ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan deniz ekosisteminin maruz kaldığı kontaminasyon balıkçılık endüstrisini de zarara uğratmış durumda kaldı ki bugün bile Fukuşimadan sonra  deniz türlerinin  %40’ı  Japon standardlarına göre tüketime uygun değil damgası yiyor. Fukuşima deniz sahasında balıkçılık yapanlar bahsi geçen radyoaktif boşaltımın yapılması halinde Fukuşima Felaketi’nin başlamasıyla zaten pazarda ayakta kalmaya çalışan  deniz ürünleri endüstrisinin büyük darbe yiyeceğini  ifade ediyor. Zira sözkonusu radyoaktif suyun sezyum maddesinden artılmasına çalışılıyorsa da suda bulunan hidrojenin radyoaktif formu olan trityumdan arıtılması uzmanlara göre  mümkün değil ve radyoaktif suyun denize boşaltılması, okyanusa tirityumun karışması anlamına geliyor.

Trityum ne mi yapar?

Normal şartlarda nükleer santrallerin de periyodik olarak saldığı trityum besin veya sıvı alımı yoluyla canlılarda genetik deformasyonlara ve çeşitli hastalıklara yol açmaktadır.

TEPCO’ya “Dur” demek için!

TEPCO biriktirdiği yüz binlerce ton radyoaktif suyu, ne yapacağını bilemediği için maalesef daha önce de balıkçıların iznini alarak denize boşaltmak için girişimlerde bulunmuştu.  Bu kez TEPCO’ya engel olmak  için dünya çapında bir kampanya başlatılmış bulunuyor. Okyanus hepimize ait olduğu üzere bu kampanyaya herkesin destek vermesi bekleniyor. Siz de kampanyayı buradan destekleyebilir, Japon Hükümeti’nin TEPCO’ya radyoaktif boşaltım için onay vermesine engel olabilirsiniz.

∗http://www.nukleersiz.org/hizli-bilgi/100-neden

Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.