EnerjiManşet

Fukuşima’nın birinci yılında Taksim’de insan zinciri

0

Geçen yıl 11 Mart’ta Japonya’da yaşanan Fukuşima nükleer kazasının birinci yılında, 10 Mart Cumartesi günü Taksim’de insan zinciri eylemi yapılıyor.İnsan zinciri eylemi saat 15:00’de Taksim meydanında başlayacak.

Küresel Eylem Grubu tarafından yapılacak olan eyleme destek verenler arasında Yeşiller Partisi, Greenpeace, Doğa Derneği ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği de var.

Cumartesi günü yapılacak olan insan zincirini duyurmak için dün akşam Taksim’de yapılan basın açıklamasında Akkuyu nükleer santral projesi nedeniyle hükümet sirenler çalınarak protesto edildi.

KEG adına Mine Kösem tarafından okunan basın açıklaması şöyle:

11 Mart 2011, saat 14.46: Japonya’nın kuzeydoğu kıyısında, okyanusta 9,0 büyüklüğünde deprem yaşandı. Fukuşima Daichi nükleer santralinde bulunan dört reaktörün sistemleri otomatik olarak kapanmaya başladı.

11 Mart 2011, saat 19.30: Daichi nükleer santralinin birinci reaktörünün çekirdeğinde hasar oluşmaya başladı.

11 Mart 2011, saat 21.00: Fukuşima’nın 3 km çevresindeki yerlere tahliye emri verildi.

12 Mart 2011, saat 04.15: Daichi nükleer santralinin üçüncü reaktöründe yakıt çubukları ortaya çıktı.

12 Mart 2011, saat 21.40: Tahliye bölgesi 20 kilometreye çıkarıldı.

13 Mart 2011, saat 09.00: Üçüncü reaktörün çekirdeğinde hasar oluşmaya başladı.

14 Mart 2011, saat 11.01: Üçüncü reaktör binası patladı.

Değerli basın çalışanları,

Size, Fukuşima’da yaşanan felaketi gün gün, saat saat, dakika dakika sayabiliriz. Ama özetleyecek olursak, 11 mart 2011’de Japonya’da Fukuşima Daichi nükleer santralinde bulunan dört reaktörün üçünde çekirdek erimesi meydana geldi. Bu beklenmeyecek, bilinmeyecek ya da önlenemeyecek bir doğal afet değildi. Bir kaza ise hiç değildi. Çünkü nükleer santraller ne kadar tedbir alırsan alınsın, ne kadar teknolojik yeterliliğe sahip olurlarsa olsunlar her an benzer bir felakete yol açma potansiyeline sahipler.

Japonya’da yaşanan felaketin boyutları saklanmaya çalışılsa da; şu anda Fukuşima santralinin çevresindeki 20 km’lik alan girilemez durumda. 150 bine yakın insan evlerinin terk etmek zorunda kaldı. Çernobil felaketinde yayılan radyasyonun 6,5 katı atmosfere, tarım ve yerleşim alanlarına, denize yayıldı. Japon ekonomisi kaza nedeniyle yaklaşık 250 milyar dolar zarar etti. Felaketi temizleme işlemlerinin maliyetini kimse hesaplayamıyor ama yalıtım çalışmalarının en az 50 yılı süreceği söyleniyor.

11 Mart 2012’ye dört kala, Japonya’daki 54 reaktörden 52’si hala kapalı, elektrik enerjisi üretilmiyor. Felaketin Japon halkına bıraktığı uzun vadede kanser, girilemeyen topraklar, radyasyonla kirlenen bir çevre.

Felaketin yaşandığı dönem Japonya Başbakanı olan ve bütün bu acıları Japon halkına yaşattığı için görevinden istifa eden Naoto Kan, ‘Ben dünyaya nükleer enerji olmadan işleyebilen bir toplumun gerekliliğini anlatmak istiyorum.’ diyerek nükleer karşıtı hareketin bir aktivisti haline geldi.

11 Mart 2011’e dört kala bizler, “Türkiye’de nükleer santraller kurulmazsa karanlıkta kalacağız, endüstrimiz gelişmeyecek” diyen hükümete uyarıda bulunuyoruz. Bu ölümcül enerji ile Türkiye’yi tanıştırmaya hakkınız yok.

11 Mart 2012’de tüm dünyada nükleer karşıtları sokaklarda olacaklar. Biz de 10 Mart günü saat 15:00’da Taksim’de buluşup insan zinciri yapacağız.

AKKUYU, SİNOP FUKUŞİMA OLMASIN!

NÜKLEER FELAKETTİR, NÜKLEER CİNAYETTİR!

NÜKLEER SANTRALLERE HAYIR!

GÜNEŞ, RÜZGAR BİZE YETER! Diyeceğiz, herkesi eyleme bekliyoruz.

Küresel Eylem Grubu adına Mine Kösem

Destekleyenler: Antikapitalist Öğrenciler, Barışa Pedal, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu, Doğa Derneği, Greenpeace, DSİP, DÖH, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Yeşiller

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.