EnerjiManşet

Fukuşima daha büyük bir nükleer felaketi tesadüfen atlatmış

0
Fukuşima I santrali 4 numaralı reaktör kullanılmış yakıt havuzu, 7 Mayıs 2011.

Fukuşima I santrali 4 numaralı reaktör kullanılmış yakıt havuzu, 7 Mayıs 2011.

Japonya’da dünyanın en büyük ikinci nükleer kazasının hâlâ yaşanıyor olduğu Fukuşima I Nükleer Santralindeki 4 numaralı reaktördeki kazaya dair detaylar ortaya çıktıkça daha vahim bir felaketin ucu ucuna atlatıldığı anlaşılıyor. Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi’nin (TEPCO) bu reaktördeki kaza ile ilgili olarak açıkladığı son rapora göre, 4 numaralı reaktörün kullanılmış yakıt çubuğu havuzuna bitişik bir havuzdan aslında olmaması gereken bir şekilde su sızması sonucunda bu havuzdaki atık yakıt çubuklarının erimekten ucu ucuna kurtuldukları kazadan aylar sonra anlaşılmış durumda.

Şirket sözcüsü Junichi Matsumoto, eğer kazara su akmış olmasaydı buradaki atıkların “çok ciddi bir durum ile karşı karşıya” olacağını, hatta erimiş olabileceklerini söyledi. Ciddi bir erime durumunda santralin etrafına yayılacak radyoaktif serpintinin boyutları ve dolayısıyla vereceği kalıcı zarar boyutları hâlâ anlaşılamamıl olan şimdiki zarardan dahi çok daha fazla olacaktı. Şirketin açıklamasına göre kullanılmış atık havuzu, radyoaktif madde içeren başka bir havuza, hareket edebilir kalkan levhalar vasıtasıyla bağlıydı ve deprem ile müteakip kazadan önce her iki havuzdaki su seviyesi aynıydı.

11 Mart’taki kazadan sonra soğutma sisteminin ortadan kalkması nedeniyle kullanılmış yakıt çubuğu havuzunda yaşanan buharlaşma su seviyesinin tehlikeli bir biçimde düşmesine neden oldu. Felaketin büyümesi ise ancak yaşanan hidrojen patlamasının kazara hareketli levhaları yerinden kımıldatıp diğer havuzdan kullanılmış yakıt çubuğu havuzuna su akmasına sebep olması sonucu, hasbelkader, engellendi.

20 Mart’ta TEPCO tekrar su pompalamaya başlayabildi ve muhtemelen levhalar bunun üzerine tekrar kapandı, diğer havuzdaki su ise düşük bir seviyede kaldı. Şirket bu havuzlardaki aletleri tekrar su seviyesinin altında tutmak için su pompalayacağını, aletlerin “radyasyon dozu sorunları” yüzünden su altında kalması gerektiğini açıkladı. Şirket bu reaktör binasını önce 32 çelik direkle destekledikten sonra tekrar beton bir duvarla kapatmayı planlıyor.

Fukuşima I Nükleer Santrali’nin geleceği ise hâlâ meçhul. Sadece hiçbir şekilde tekrar kullanılmayacağı biliniyor. Son bir haftada çıkan haberlere göre Japonya’nın nükleer denetleme ajansının müdahalesi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nca bile özellikle şeffaflık konusunda eleştiriliyor, santralde yüksek doz radyasyon yüzünden söküme giden uzun yolun ilk basamağı olan soğutma işlemleri duraklatılıyor ve santralin etrafındaki tahliye alanının biraz dışında bir çiftlikten gelen bir çiftlik hayvanında daha önce rastlanmamış sakat doğum haberleri radyasyon güvenliğinin etkinliğini yine sorguya açıyor.

Almanya, İsviçre ve son olarak İtalya’nın kesin olarak nükleer enerjiyi terk kararlarının ardından, yapılan son anketlere göre Japonya halkının %84’ü de tüm nükleer santrallerin kapatılması taraftarı, halkın %9’u ise enerji arzı açısından etkisi ne olursa olsun tüm santrallerin hemen kapatılmasını istiyor.

Mainichi Daily News, Kyodo News ve TRT Haber’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.