EnerjiManşet

Fukuşima’da kaza müdahaleyi engeller boyutta..

0
askerlerin göreve çıkmasına izin verilen seviyenin üstünde radyoaktivite sözkonusu

Daha önce açıklandığının aksine, heliköpterle su taşıyarak hasarlı 3 numaralı reaktörü soğutma girişiminin iptal edildiği açıklandı. Gerekçe olarak gösterilen sebep ise kazanın ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor. Müdahale edilecek üstünden buhar yükselen 3 numaralı reaktörün üstünde radyasyon seviyesi Japon askeri kuvvetlerinin her hangi bir görevde maruz kalmalarına izin verilecek en yüksek doz olan saatte 50 mSv’in üzerinde olarak açıklandı. Tam rakam ise verilmiyor. Saatte 10 mSv ölümcül bir doz.

askerlerin göreve çıkmasına izin verilen seviyenin üstünde radyoaktivite sözkonusu

Uluslarası Atom Ajansı’nın haberine göre yetkililer reaktör 3 ve 4’e yerden su sıkmaya hazırlanıyor. Ancak 3. reaktöre yapılacak su sıkma işleminden önce 14 Mart patlamasından arda kalan yıkıntıların bazılarının temizlenmesi gerekiyor. Japonya hükümet sözcüsü Edano’nun son açıklamasına göre 3 numaralı reaktörde dün geceyarısı yangınla tespit edilen deliğin ciddi boyutta olma riski düşük. Açıklamadaki bir diğer endişe verici beyan ise, hükümetin nükleer felaket çalışma gurubunun analizlerine göre, çıkan buhar muhtemelen reaktör binasındaki atık havuzundan geliyor. Bu da 4. reaktör binasındaki atık soğutma probleminin benzerinin 3. reaktörde de yaşanıyor olabileceğine işaret ediyor.

Açık Radyo’da konuşan Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, taşıma suyla zaten reaktörlerin soğuması için gereken miktarın sağlanamayacağını söylemiti.

(Yeşil Gazete, NHK, Kyodo News, Açık Radyo)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.