EnerjiManşet

Fukuşima’da durum daha da ciddileşiyor

0
1 numaralı reaktörün 2 metrelik beton duvarları hidrojen patlamasıyla yıkılmıştı. Yüksek dereceli atık havuzu tehlike arzediyor.

Japonya’da depremin ardından yaşanan nükleer kazalar zincirinde gelinen en tehlikeli nokta olan Fukuşima 1 Nükleer Snatrali 2 numaralı reaktördeki kazada son durum şöyle:

-Saat 20:00 (TSİ:13:00) itibarıyla deniz suyu pompalanmaya başladı, ancak su seviyesinin yükseldiği teyid edilemiyor.

-Yakıt çubukları bir müddet yarıya kadar soğutma suyu içine alınabildiyse de şu anda yine tamamen suyun dışında, reaktör kalbinin içindeki gazlara maruz durumda olabilecekleri tahmin ediliyor.

-Artan basıncı reaktörün içindeki radyoaktif gazı atmosfere vererek tahliye için kullanılan buhar vanası otomatik olarak kilitlenmiş vaziyette ve basınç kontrol edilemez halde. Tamir edilmeye çalışılıyor.

-Saat 21:37 (TSİ 14:37) itibarıyla tesiste radyasyon seviyesi saatte 3130 mikro Sievert. Bu bir insanın yıllık maruz kalabileceği güvenli addedilen seviyenin iki katından fazla. 60 ve 100 mil uzakta yapılan ölçümler ciddi derecede yükselmiş radyasyon verileri gösteriyor.

 

Bunun dışında, ilk defa santraldeki yüksek dereceli nükleer atık havuzlarına

1 numaralı reaktörün 2 metrelik beton duvarları hidrojen patlamasıyla yıkılmıştı. Yüksek dereceli atık havuzu tehlike arzediyor.

dair bir haber alındı, ve reaktör binalarının çökmesiyle 1 ve 3 numaralı reaktör binalarındaki havuzların atmosferle temas halinde olduğu rapor edildi. Democracy Now’a konuşan nükleer atık uzmanı Keven Kamps’ın verdiği bilgiye göre endişe verici durum, bu havuzların da soğutma için elektriğe ihtiyaç duymaları ve 1 numaralı reaktörde bu elektriğin verilemiyor olması, soğutmanın gerçekleştirilememesi.

(Yeşil Gazete, Democracy Now, NHK, Kyodo News)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.