Hafta SonuManşet

Fukuşima Tanığı Toshiya Morita’dan Japonya seçimlerine dair mektup var !

0
Toshiya Morita, Nükleersiz.org&Yeşil Düşünce Derneği organizasyonuyla ilk defa Türkiye’ye gelmişti

2014 Mart ayında Fukuşima Tanığı adıyla tanıdık Toshiya Morita’yı.  Nükleersiz.org&Yeşil Düşünce Derneği organizasyonuyla ilk defa Türkiye’ye gelmişti. “Bizim başbakanımız yalancıdır” açıklamalarıyla aklımızda kaldı, Fukuşima Nükleer Faciasına dair saklanan gerçekleri, Fukuşima’daki insanların boğuştuğu sağlık problemlerini anlattı.

Panellerinin sonundaki “Power to the People !”Türkçe karşılığı ile “Güç ve yetki insanlara!”  sloganı 14 Aralık’ta Japonya’daki  erken seçim sonuçlarında kendini göstermiyorsa da seçim katılım oranının hayli düşük oluşu seçimin geçerliliğini bile sorgulatabilecek düzeyde.Peki  Japonya’da ne oluyor? Tam da bu sebeple Toshiya Morita’dan  Yeşil Gazete okuyucuları için Japonya seçim sonuçlarına dair değerlendirmede bulunmasını istedik, Morita’nın yazısını Pınar Demircan’ın Japonca’dan çevirisiyle sunuyoruz,

* * *

 

Türkiye’deki  dostlarımıza- Abe iktidarındaki Liberal Demokrat Partizaferkazanmış değil

Bildiğiniz gibi 14 Aralık tarihinde Japonya’da gerçekleştirilen erken seçim sonuçlarına göre mecliste en çok sandalyeyi Liberal Demokrat Parti aldı. Japonya medyası bu durumu 「iktidar partisinin zaferi」manşetiyle verdi, biz bunun zafer olmadığını biliyoruz. Peki ya siz?

Halihazırda  iktidar  olan  Liberal Demokrat Parti(LDP) bir süredir Japonya’daki nükleer santrallerin yeniden çalıştırılmasını istiyor  dahası,  başta sizin ülkeniz olmak üzere bir çok ülkeye daha nükleer santral kurma planları yapıyor. Bu zihniyette bir partinin 「zafer」kazandığını duymak eminim  sizi hayal kırıklığına uğrattı. Biz nükleer karşıtlarının Japonya’da hiçbir şey beceremediğimizi bile düşünmüş olabilirsiniz. İşte bu sebeple size seçim sonuçlarının  nasıl okunması gerektiğini anlatmak istiyorum .özellikle vurgulamak istediğim ; bu seçimin sonucunun Japonya halkının iradesini yansıtmadığıdır,esasen şunu bilmelisiniz ki Japonya seçim sistemi geçerliliğini yitirmiştir.

Seçim sistemi demokratik iradeyi yansıtmıyor!

Toshiya Morita, Nükleersiz.org&Yeşil Düşünce Derneği organizasyonuyla ilk defa Türkiye’ye gelmişti

Toshiya Morita, Nükleersiz.org&Yeşil Düşünce Derneği organizasyonuyla ilk defa Türkiye’ye gelmişti

Temsil Meclisi seçim sisteminde herkes iki oy kullanır, bir oy kendi bölgesi(yerel seçim)için,  diğer oy da mecliste olmasını istediği parti içindir . Yerel seçimler çoğunluk esasına göre belirlenir, yerelde kazanlar oransal olarak  parti içerisindeki blok listelere de yansıtılır, öyle ki başarılı olayan bir aday dahi partisi o bölgede kazanırsa blok listesinden seçilebilir. Problem uygulamadaki sisteminin kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır  ve bu sistem gerçek iradenin yansıltılmasını önlemektedir. Dolayısıyla kendi iradesinin bu sistemde zaten yansıtılmadığını düşünenler oy kullanmadı. Bu durumun farkında olduğu için Başbakan Abe sessiz sedasız erken seçime gitti ve oy kullanma oranı ikinci dünya savaşından sonraki dönemde ilk kez %52 oldu, iki kişiden biri oy kullanmadı.

Nükleer santraller tekrar çalıştırılmasın diyenlerin oranı ülke genelinde  %56

İktidar partisinin görevine devam ettiği durumda Japonya’da halk nükleer santrallerin tekrar çalıştırılması konusunda ne düşünüyor derseniz, Hükümeti eleştiren yayın yapabilen birkaç  TV kanalından biri Japonya genelinde Temmuz ayında yaptığı kamuoyu yoklamasını 「Haber istasyonu」adlı programında paylaştı. Toplanan verilere göre nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmasını isteyen kişilerin oranı % 30, tekrar çalıştırılmasın diyenlerin %56 fikrim yok diyenlerin ise  %14. Nükleer santrallerin halen daha kapalı olması işte bu oranın eseridir. Pek tabi ki kendi ülkesinde nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmasına karşı olan bizler sizin ülkenizde de nükleer santralin kurulmasını istemiyoruz.

Bu sebeple seçim sonuçlarına baktığınızda bizim irademizin temsil edilmediğini göreceksiniz. Dolayısıyla sakın “Başbakan Abe yine kazandı” söylemlerine kanmayın çünkü zaten Başbakan Abe sonuçların böyle olacağını biliyordu  erken seçim istemesinin sebebi de buydu yani  bizi, sizleri, dünyayı kandırmaktı.  Japonya’daki seçimin sonucu demokrasinin kendi kendisini imhasının bir örneğidir.

Öte yandan sorunlu olan bu seçim sisteminde bile nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmasını istemeyen irade kendini gösteriyor. Şöyle ki “Japonya’da sıfır nükleer santral sloganıyla bilinen Komunist Parti’nin sandalye sayısı 8’den 21’e çıktı, oy sayısı olarak ise 4 milyon 70 binden 7 milyon 40 bine çıktığını , Yerel seçimler  safhasında ise 3 milyon 690 binden 6 milyon 60 bine çıktığını, oransal olarak da Liberal demokrat partinin  üçte biri kadar temsiliyet aldığını  söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu sonuç,kendi  içinde nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmasını istemeyenlerle  iktidar partisinin kazanmasını istemeyenlerin oyu var.

Öte yandan nükleer santrallerin yeniden çalıştırılması ve Gizlilik yasasının çıkartılmasını LDP’den de çok savunan sağ kanattan  bir partinin meclisteki sandalye oranının  da 19’dan 2’ye düşmesi vurucu oldu. Japonya’da insan hakları ihlalleri veya nefret suçları devam ediyorsa da bu aşırı sağ partinin oylarının düşmesi sevindirici.

Tüm bunlara rağmen elbette LDP’nin seçimi kazanmış görünerek çıkması beni endişelendiriyor. İzleyen süreçte, iktidar partisinin nükleer santralleri tekrar çalıştırması ve başka ülkelere nükleer santral kurma ihtimali çok güçlü. Hükümetin bu girişimlerine  karşılık birlikte  ciddi mücadele vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Mücadeleden kastım,  seçimler dışında kalan yollar ki bunlar, kitlesel eylemler, yargıya taşıma, öğrenci dayanışması, görsel, video sosyal medya üzerinden örgütlenme gibi farklı direnişler olabilir.

Başbakanlık sarayının önünde  139.kez 20 bin kişi toplanarak Nükleere Hayır dedi

Örneğin,  Nükleer santrallerin tekrar  çalıştırılmasına karşı olduğumuzu göstermek için Tokyo Başbakanlık sarayının çevresinde biz her cuma yaklaşık 20 bin kişi toplanarak eylemler yapılıyor.benim de yaşadığım yer Kyoto olduğu için her cuma benzer bir eylemi Kyoto’da yapıyoruz . 12 Aralık’ta 139. kez aynı eylemi yapmış olduk. Tokyo Elektrik binası önündeki eylem ise katlımcı sayısı 100 kat arttı ve 100 defadan fazla yapıldı.

Ben meclis sandalye sayısıyla salt çoğunluğu alsa da ben insanların kitleler halinde karşı çıkmasının nükleer santrallerin tekrar çalıştırılmasını önleyeceğine inanıyorum. Bizim bu uğurdaki mücadelemizi en çok teşvik edebilecek olan “Nükleer santral istemiyoruz! diyen Türkiye’deki dostlarımızdır. Nükleer santrali gerçekten istemeyenlerin sesini yükseltmesi gerekir. Bu sebeple siz sevgili Türkiye’deki dostlarımzı sakın Japonya’da nükleer taraftarları zafer kazandı diye umutsuzluğa düşmeyin, daha güçlü sesinizi çıkarın, “Nükleer santrale hayır!” deyin; ben sizin sesinizi Japonya’da duyuracağım ve sesiniz sesimizdir. Japonya ve Türkiye arasında yapılan nükleer santral anlaşmasına karşı birlik olup, irademizin gücünü duyurmalıyız.  Nükleer silahların olmadığı, barış içinde yaşayacağımız bir dünya kurmak için her zamankinden daha çok çabalayalım .

Power to the people!

Güç ve yetki insanlara!

63 morita foto

Toshiya Morita kimdir? 1959 Kyoto doğumlu,araştırmacı yazar ,halen Kyoto’da yaşıyor Japonya’nın doğusunda  11Mart 2011’de Fukuşima faciasından sonra aktivist olarak nükleer santral ve silahlara karşı mücadele veriyor.Bunun için  “Yarına Bakış” adındaki internet blogunda takipçilerini düzenli olarak nükleer santraller konusunda bilgilendirirken bir yandan da ülkenin çeşitli yerlerinde yaptığı toplantılarda radyasyonun zararlı etkileri konusunda uyarıyor ve güvenlik tedbirleri alınmasını savunuyor. Radyasyonla Çağında Hayata Yön vermek. Sekai, Sept. 2011; Radyasyona Maruziyet ,Iwanami yayınevi, 2012;  iki kitabı bulunuyor.

Mektubu Yeşil Gazete için Japonca aslından çeviren: Pınar Demircan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.