DünyaEnerjiManşet

Fukuşima Nükleer Faciası’nın yıldönümünde Fukuşima ve Ermenistan’da deprem

0

Fukuşima Nükleer Santral Faciası’nın yıl dönümüne haftalar kala Japonya’nın kuzeydoğusundaki Fukuşima eyaletinde ve Ermenistan’ın Metsamor Nükleer Santrali’nin yakınlarında iki deprem meydana geldi.

Japonya Meteoroloji Ajansı‘ndan (JMA) yapılan açıklamada cumartesi günü saat 23.08’de yaşanan depremin büyüklüğü ilk olarak 7.1 daha sonra ise 7.3 olarak açıklandı. 60 kilometre derinlikte gerçekleşen deprem Miyagi, İwate, Akita, Gunma, Saitama, Aomori ve başkent Tokyo‘da hissedildi.

48 kişi yaralandı

Eyalet yayın kuruluşu NHK, Fukushima ve Miyagi’de en az 48 yaralanmanın bildirildiğini ancak herhangi bir can kaybı olmadığını aktardı. Ayrıca bölgedeki 950 bin hanede elektrik kesintisi yaşandığı belirtildi.

Japan Times’ın aktardığına göre Fukuşima kıyılarında dalgalanmaların yaşandığı ifade edilen açıklamada, tsunami tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.

Kabine Başsekreteri Kato Katsunobu, düzenlediği basın toplantısında, Başbakanlık Ofisinde görev gücü oluşturulduğunu söyledi. Kato, deprem sonrası elektrik kesintisi sebebiyle Tokaido, Tohoku, Hokuriku, Joetsu‘da hızlı tren faaliyetlerinin durduğu bilgisini verdi.

Fukuşima Nükleer Santral Faciası

Deprem, 11 Mart 2011 tarihinde gerçekleşen ve 14 metre yüksekliğinde tsunami dalgaları oluşturarak Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nde nükleer faciaya sebep olan 9 büyüklüğündeki deprem ile aynı bölgede meydana geldi.

Bu faciada 18 bin kişi yaşamını yitirmiş, yüz binlerce insan yaralanmış ve 380 bin kişi evlerini terk etmek durumunda kalmıştı. Nükleer santralin üç reaktörüne erime meydana gelmiş, tsunami dalgaları soğutma suyu sistemini bozmuş ve bu durum patlamalara yol açmıştı.

10 yıldır söküm işlemi yapılamadı

Yaşanan bu felakete rağmen reaktörlerin sökülmesi ise yüksek radyasyon sebebiyle hala tamamlanabilmiş değil. Reaktör muhafaza kabının dışına yapışmış olan radyoaktif eriyik maddenin temizlenmesi gerektiği ve bunun için özel ekipmanların mevcut olmayışı sebebiyle söküm işlemine başlamanın 2022 yılına erteleneceği belirtilmişti.

nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan ise Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada Fukuşima nükleer felaketinin başlamasıyla gerekli görülen radyoaktif kirlilik bertaraf süreçlerinde karşılaşılan zorlukların insanlığın nükleer teknoloji karşısındaki aczini gösterdiği şeklinde yorumlamıştı.

Suga: Nükleer santraller etkilenmedi

CNN’in aktardığına göre pazar sabahı erken saatlerde, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, depremden sonra bölgedeki nükleer santrallerin hiçbirinde “anormallik” bildirilmediğine dair halka güvence verdi.

Gazetecilere konuşan Suga, hasarın hala değerlendirildiğini ve etkilenen bölgedeki sakinlerden içeride kalmalarını ve artçı sarsıntılara hazırlıklı olmalarını istedi.

Ermenistan’da 4.7 büyüklüğünde deprem

Türkiye‘nin Ermenistan sınırı bölgesinde ise cumartesi günü 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre merkez üssü Armavir olan depremin derinliği 21 kilometre olarak belirlendi.

Prof. Dr. Naci Görür yaptığı paylaşımda “Bu deprem olasılıkla hemen sınırımız dışında beyaz kareler ile gösterdiğim sağ yönlü doğrultu atımlı fay üzerinde oldu. Bu bölge uzun süredir aktif. Bölgede bu fayla aynı nitelikli Iğdır Fayı var. Dikkatli olunmalı” ifadelerini kullandı.

 

Metsamor Nükleer Santrali fay hattı üzerinde

Iğdır merkeze 15 kilometre, sınır köylere 100-200 metre uzaklıkta bulunan Ermenistan’da yer alan Metsamor Nükleer Santrali’nin fay hattı üzerinde yer alması uzun zamandır büyük bir endişe kaynağı.

Bu santralde meydana gelecek olası bir sızıntının Iğdır, Kars ve Ağrı illerimiz başta olmak üzere, Erivan, Nahçıvan, Gürcistan, İran gibi sınıra komşu ülkeleri de doğrudan etkileyeceği düşünülüyor.

Söz konusu nükleer santral, 1977 yılında Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak Rosatom tarafından inşa edilmişti. 2005 yılında ömrünü tamamlamasına rağmen santal ısrarla faaliyetine devam ettiriliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.