DünyaManşet

Fukişima’da “sular durulmuyor”

0

 

Japonya’daki nükleer felaketin ardından bölgedenkaygı verici haberler gelmeye devam ediyor. Fukişima santralinin işletmecisi olan TEPCO düzenlediği son basın toplantısında santrali çevreyelen bölgedeki toprak analizlerinde plütonyuma rastlandığını duyurdu. TEPCO’nun açıklamasına göre plütonyum ihtiva eden toprak numuneleri santralin etrafındaki bölgeden yaklaşık 1 hafta önce toplanmış. Şirket yetkililerine göre rastlanan plütonyum miktarı insan sağlığına zarar vermeyecek oranda.

 

Diğer yandan Fukişima’daki reaktörleri soğutma çabaları yüksek oranda radyasyon sızıntısı nedeniyle aksıyor. Özellikle 2 numaralı reaktörde yaşanan ciddi sızıntı soğutma çabalarına sekte vuruyor. TEPCO bu reaktöre pompaladığı su oranını pazar günü arttırarak saatte 16 tona çıkarmış, ancak pazartesi günü itibariyle bu miktarı yeniden 7 tona indirmişti. Bu durumun nedeni olarak reaktörün elektrik tribünü binasının temelinde biriken suda çok yüksek oranda radyasyona rastlanmış olması. Bu sızıntının reaktörü çevreleyen “koruma kabındaki” yeri henüz bilinmeyen bir çatlaktan gerçekleştiği düşünülüyor.

 

TEPCO yetkilileri normalde bir reaktörün çekirdeğindeki sudan 100.000 kat daha yüksek oranda radyoaktif suyun varlığı nedeniyle reaktöre dışarıdan saatte 7 ton hacminde suyun pompalandığını, bu miktarın sürekli olarak buharlaşan su miktarını karşılayacağını belirtiyorlar. Ancak uzmannlar bu oranın yetersiz kalarak reaktörün yeniden aşırı ısınmasına neden olabileceğini belirtiyorlar.

 

Diğer yandan 1 ve 3 numaralı reaktörlerin tribün temellerinde de yüksek oranda radyoaktif su tespit edildi. Bu bölgede çalışan 3 işçi çok tehlikeli oranda radyasyona maruz kaldı.

 

Ancak Fukişima ve Japonya, ve aslında Dünya, artık bütün bu çok büyük tehlikelerden çok daha önemli ve acil bir felaket riskiyle karşı karşıya. TEPCO’dan gelen açıklamaya göre reaktör binalarının “dışında”, yani açık havada bulunan bir hendekte yine çok tehlikeli oranda radyoaktif serpinti ihtiva eden su birikintileri var. Nükleer Güvenlik Komisyonu’na göre bu oranda radyoaktif su birikintilerinin reaktörden dışarıya sızması ve okyanusa ulaşması “her ne pahasına olursa olsun” engellenmeli. Komisyon ayrıca tüm dünya devletlerini “nükleerde güvenlik önlemlerini gözden geçirmek üzere acil bir uluslararası toplantıya” çağırdı.

 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Yukiya Amano da Japonya’daki durumun düzelmesinin “biraz” zaman alacağını belirtti. Fukişima’daki durumun hala ciddi olduğunun altını çizen Amano yine de sorunun bölgede çalışan fedakar işçilerin çabalarıyla çözüleceğine inandığını da ekledi.

 

Bütün bu gelişmelerin yanısıra Greenpeace de Fukişima etrafındaki tahliye çemberinin genişletilmesi gerektiğini bildiren bir basın açıklaması yayımladı. Bölgede uzmanlarla sürekli olarak radyasyon ölçümü yapan ve verileri kamuoyuyla an be an paylaşan Greenpeace, reaktörün 40 km kuzeybatısında yer alan Iitate köyünde yapılan ölcümlerde saatte 10 mikro Sieverts oranında radyasyon tespit edildiğini bildirdi. Bu da ortalama bir insanın tolere edebileceği yıllık azami radyasyon miktarının bir iki gün içinde alınması anlamına geliyor. Greenpeace “Bu miktarlar tahliye çemberinin genişletilmesini gerektirir. İitate’de yaşayanlar güvende değil, özellikle hamile ve çocuklar daha büyük risk altında” dedi.

 

(Yeşil Gazete, Reuters, NHK, Kyodo News, Greenpeace International)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.