DünyaManşet

Fransız sosyolog Alain Touraine yaşamını yitirdi

0

Dünyanın en önemli sosyal bilimcilerinden, ünlü Fransız sosyolog Alain Touraine 97 yaşında hayata veda etti. Touraine’nin vefatını kızı ve eski Sağlık Bakanı Marisol Touraine duyurdu.

Kendini “edebiyat tarafından yetiştirilmiş son jenerasyonun mensubu” olarak tanımlayan Touraine, kariyeri boyunca sosyal konular ve çatışmayla ilgili birçok çalışmaya imza atmıştı.

Çalışma dünyası ya da toplumsal hareketler üzerine çalışmaları ile bilinen tanınmış entelektüel’in Türkçeye çevirilen kitapları arasında “Demokrasi Nedir?” , “Bugünün Dünyasını Anlamak İçin Yeni Bir Paradigma” , “Modernliğin Eleştirisi” ve  “Birlikte Yaşayabilecek miyiz? -Eşitliklerimiz ve Farklılıklarımızla” yer alıyor.

Alain Touraine kimdir?

Alain Touraine, 3 Ağustos 1925’te Hermanville-sur-mer’de dünyaya geldi. Muhafazakâr bir ailede büyüyen Touraine’nin etrafı her zaman kitaplarla çevriliydi. Doktor ve dermatoloji profesörü olan babası, Gallimard ve Grasset de dahil olmak üzere birçok büyük yayınevinin ilk baskılarına abone olmuş ve bu baskıları okuma fırsatı bulmuştu. İlerleyen yıllarda yetiştirilme tarzını şöyle anlatacaktı: “Edebiyat ile yetiştirilen son jenerasyonun mensubuyum. Benim yetiştirilme tarzım politik olmaktan çok ahlakiydi.”

Renault fabrikasında yaptığı ilk çalışmalarından spekülatif kapitalizmin metamorfozunu konu alan son çalışmasına kadar, dünyanın en çok konuştuğu bilim insanlarından biri oldu. Touraine, kariyeri boyunca sosyal konular ve çatışmayla ilgili birçok çalışmaya imza attı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.