Manşetİklim Krizi

Fransa’da Şubat ayında Haziran sıcaklıkları

0

Fransa’da kış aylarını yaşaması gereken pek çok şehirden 24-25 dereceleri bulan sıcaklık bildirimleri geliyor. Azor Adaları ve subtropik Atlantik’ten gelen sıcak hava dalgaları ülkede rekor sıcaklıklara yol açıyor. Her ne kadar sıcak hava dalgaları oldukça normal bir doğa olayı olsa da, iklim krizi sebebiyle bu değişimler çok daha yoğun olarak yaşanıyor.

Kış ayında Haziran sıcaklığı

Zme Science’a demeç veren Météo-France’ın meteoroloji uzmanı François Jobard, bunun 1900’den bu yana Şubat ayının ikinci en sıcak başlangıcına işaret eden “anormal bir olay” olduğunu söyledi. Pyrénées Dağları‘na yakın iki şehir olan Biarritz ve Saint-Jean-de-Luz’un yanı sıra Tarbes ve Perpignan şehirlerinde de sıcaklıklar bu ay rekor kırdı.

Jobard “Basitçe söylemek gerekirse, bunlar şubat ayında değil, haziran ayında görmeyi beklediğiniz sıcaklıklardır” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Fransa’da Şubat ayında Haziran sıcaklıkları görülüyor

‘Tekil olayları küresel ısınmaya bağlamak daha zor’

Tekil olayların küresel ısınmadan kaynaklandığını tespit etmek nispeten daha zor olduğunu söyleyen Jobard, sıcaklık artışlarının gezegen ısınmaya devam ettikçe daha yaygın görüleceğini söyledi.

Perpignan şehrinde şubat ayı sıcaklık ortalama yüksek sıcaklığı 12 derece ve bu sıcaklık da genel olarak ayın sonuna doğru kaydediliyor. Ancak şehirdeki sıcaklık 3 Şubat’ta 26 dereceye ulaştı. Sıcaklıkların bugün daha azalarak mevsim normallerine yaklaşması bekleniyor.

Küresel ısınma rüzgar dolaşımında dengesizlik yaratıyor

Rekor sıcaklıkların daha sık yaşanmasının sebebi ise yalnızca dünya çapında artan sıcaklıklar değil. İklim krizi küresel rüzgar dolaşımında da dengesizliklere sebep oluyor. Gezegenin ısınması, sıcak ve soğuk hava dalgalarının daha sık olmasına neden oluyor. Jobard bu sebeple, geçmişe göre daha fazla sıcaklık rekoru kırma eğiliminde olduğumuzu söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.