Fransa’da Şubat ayında Haziran sıcaklıkları

Kış mevsiminde olması gereken Fransa’dan 25, 26 dereceyi bulan rekor sıcaklık bildirimleri geliyor. Sebebi ise küresel ısınma nedeniyle meydana gelen yoğun sıcak hava dalgaları.

Fransa’da kış aylarını yaşaması gereken pek çok şehirden 24-25 dereceleri bulan sıcaklık bildirimleri geliyor. Azor Adaları ve subtropik Atlantik’ten gelen sıcak hava dalgaları ülkede rekor sıcaklıklara yol açıyor. Her ne kadar sıcak hava dalgaları oldukça normal bir doğa olayı olsa da, iklim krizi sebebiyle bu değişimler çok daha yoğun olarak yaşanıyor.

Kış ayında Haziran sıcaklığı

Zme Science’a demeç veren Météo-France’ın meteoroloji uzmanı François Jobard, bunun 1900’den bu yana Şubat ayının ikinci en sıcak başlangıcına işaret eden “anormal bir olay” olduğunu söyledi. Pyrénées Dağları‘na yakın iki şehir olan Biarritz ve Saint-Jean-de-Luz’un yanı sıra Tarbes ve Perpignan şehirlerinde de sıcaklıklar bu ay rekor kırdı.

Jobard “Basitçe söylemek gerekirse, bunlar şubat ayında değil, haziran ayında görmeyi beklediğiniz sıcaklıklardır” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Fransa’da Şubat ayında Haziran sıcaklıkları görülüyor

‘Tekil olayları küresel ısınmaya bağlamak daha zor’

Tekil olayların küresel ısınmadan kaynaklandığını tespit etmek nispeten daha zor olduğunu söyleyen Jobard, sıcaklık artışlarının gezegen ısınmaya devam ettikçe daha yaygın görüleceğini söyledi.

Perpignan şehrinde şubat ayı sıcaklık ortalama yüksek sıcaklığı 12 derece ve bu sıcaklık da genel olarak ayın sonuna doğru kaydediliyor. Ancak şehirdeki sıcaklık 3 Şubat’ta 26 dereceye ulaştı. Sıcaklıkların bugün daha azalarak mevsim normallerine yaklaşması bekleniyor.

Küresel ısınma rüzgar dolaşımında dengesizlik yaratıyor

Rekor sıcaklıkların daha sık yaşanmasının sebebi ise yalnızca dünya çapında artan sıcaklıklar değil. İklim krizi küresel rüzgar dolaşımında da dengesizliklere sebep oluyor. Gezegenin ısınması, sıcak ve soğuk hava dalgalarının daha sık olmasına neden oluyor. Jobard bu sebeple, geçmişe göre daha fazla sıcaklık rekoru kırma eğiliminde olduğumuzu söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR