DünyaHayvan HaklarıManşet

Fransa’da ilk: Hayvana eziyet davasında bir kedi tazminat aldı

0

Fransa‘da Lille Ceza Mahkemesi, perşembe günü (11 Ocak) bir hayvana eziyet davasında Lanna isimli kediye 100 Euro tazminat ödenmesine karar verdi.

Le Parisienin aktardığına göre, mahkeme, Lanna adlı kedinin Temmuz 2023’te çöp kutusunda ölü bulunmasının ardından sahibi hakkında “hayvana eziyet” suçlamasıyla açılan davada kararını verdi.

Hayvana eziyet suçundan yargılanan adam, sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı ve evcil hayvan beslemesi yasaklandı.

‣ Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden rapor: 2023’te hayvanlara eziyet edenler hangi cezaları aldı?
‣ Erdoğan yine sokakta yaşayan hayvanları hedef aldı: ‘Sorun’u inancımıza uygun şekilde çözeceğiz

Yaklaşık bir yaşındaki kediyi, otizmli çocuğunu tırmaladığı için eziyet ederek öldürdüğü itirafında bulunan sanık için sembolik bir karara imza atan mahkeme, eziyet gören kediye 100 avro tazminat ödenmesine karar verdi.

‘Hayvan haklarının gelişimi yolunda doğru bir adım daha’

Davada taraf olarak Nord Bölgesi Hayvanları Koruma Birliği‘ni (LPA-NF) temsil eden, hayvan hakları konusunda uzman avukat Graziella Dode, pazar günü (14 Ocak) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Fransa’da ilk kez, bir hayvanın zararı tanındı ve sembolik olarak tazmin edildi” diyerek “hayvan haklarının gelişimi yolunda doğru bir adım daha atılmasını” memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

‣ Sokakta yaşayan hayvanlar için gönüllülerden belediyelere çağrı: Ortak hareket edelim

Poitiers Üniversitesi‘nde hukuk profesörü olan Fabien Marchadier, 20 Minutes‘e verdiği demeçte, “hayvanın bir birey olduğunu düşünmek” anlamına gelen sembolik bir karar olduğunu ve kararın “hayvanlar üzerinde üreme veya tıbbi deneylerle ilgili bir dizi soruyu da beraberinde getirdiğini” ifade etti.

Karar, hayvanseverler tarafından memnuniyetle karşılanırken, haberde yaşamını yitiren kedi için belirlenen tazminatın nereye ödeneceğine dair herhangi bir ayrıntıya yer verilmedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.