Fransa’da da nükleerden çıkış konuşuluyor

Enerji ve inşaat sektörü uzmanları ile mühendislerden oluşan Paris merkezli düşünce kuruluşu “négaWatt”ın  hazırladığı projeye göre Fransa’da 2050 yılına kadar kullanılan enerjinin neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edebilir. Buna ısınma, taşımacılık ve sanayi gibi çeşitli alanlar da dahil. Nükleer enerji, yakıt ya da kömür gibi enerji kaynaklarının yerini biyokütle, rüzgâr ve güneş enerjisi alabilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen haziran ayında yaptığı açıklamada ülkede nükleer enerjiden elektrik üretiminin orta vadede yüzde 78’den yüzde 40’a düşürüleceğini açıklamıştı. Ancak Sarkozy, ülkede giderek artan enerji ihtiyacının nasıl karşılanacağına bir açıklama getirmemişti.

Negawatt, enerji verimliliği ve tasarruf önlemlerine göre ne kadar wattsaat enerjinin gereksiz olduğunu teorik olarak ölçen bir birim. “négaWatt” adlı kuruluşun amacı da bilinçli enerji kullanımını artırmak ve atmosfere karbondioksit salınımını azaltmayı sağlamak.

“négaWatt” Başkanı Thierry Salomon, Fransa’da nükleer enerji karşıtlığının benimsenmesinin güç olduğunu kabul ediyor. Ancak nükleer atıkların depolanması ve ışınlara maruz kalma riskine dikkat çekerek, nükleer enerji santrallerinin enerji üretiminde beklentileri karşılamadığını da sözlerine ekliyor.

Kuruluşun nükleer enerji uzmanlarından Yves Marignac ise Fransa’daki nükleer santrallerdeki güvenlik risklerine dikkat çekiyor: “Fransız nükleer santrallerin yüzde 80’i 1977-1987 yılları arasında devreye girdi. Eğer 40 yıl ömürleri olduğundan yola çıkarsak 2027 yılında nükleer enerjiden elektrik elde etmek konusunda çıkmaza gireceğiz. O zamana kadar nükleer santrallerin çoğu kapatılması gerekecek. Bu şartlarda 2033 yılında nükleer enerjiden vazgeçmek yerinde olurdu. Ancak öncesinde bunu yapabilmek imkânsız çünkü önce yenilenebilir enerji kaynakları devreye sokulmalı.”

“négaWatt” üyesi Marc Jedliczka da teknik olanaklarla enerji ihtiyacının ciddi oranda düşürülebileceğini belirtiyor. Jedliczka; Fransa’da binaların iyi izole edilmesi, tasarruflu elektronik aletler ve arabalar kullanması gerektiğini belirtiyor ve vatandaşları da bilinçli olmaya çağrıyor. Marc Jedliczka özellikle siyasetçilerin ev ile iş arasındaki mesafelerin kısaltılması için yeni bir kentleşme politikası izlemesi gerektiğini vurguluyor.

Deutsche Welle Türkçe’den alınmıştır. (Suzanne Krause / Çeviri: Deniz Eğilmez)

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR