Fransa seçimlerinin 7 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen ikinci turu, sol ittifakın aşırı sağa karşı zaferiyle sonuçlandı.
Nihai seçim sonuçlarına göre Fransa Ulusal Parlamentosu‘nda Sosyalist Parti (PS), Yeşiller, Komünistler ve Boyun Eğmeyen Fransa (LFI)’dan oluşan Yeni Halk Cephesi (Le Nouveau FrontPopulaire – NFP) 182 milletvekili koltuğu kazanarak cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un partisinin de aralarında bulunduğu Ensemble koalisyonunu ve Marine Le Pen‘in aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisini geride bıraktı.
Ensemble koalisyonu 168 koltuk ile ikinci sırada gelirken ilk turda üstünlük kazanan RN, ikinci turu 143 koltuk ile tamamladı.
Potansiyel başbakan adayları arasında gösterilen Yeşiller lideri Marine Tondelier, Macron’un bugün resmi olarak NFP’yi bir başbakan adayı göstermeye davet etmesi gerektiğini söyledi.
Macron yeni başbakanı atamadan önce meclisin şekillenmesini beklerken başbakan Gabriel Attal, istifasını bugün Macron’a sunacağını açıkladı.

Mutlak çoğunluk sağlanamadı
Mutlak çoğunluk için parlamentodaki 577 koltuğun 289’una sahip olmak gerekiyor. Ancak NFP koalisyonu da dahil olmak üzere hiçbir grup bu sayıya ulaşamadı. Bu da parlamentoda çoğunluğun kurulamadığı üç büyük blok temsilciliğinin olacağı anlamına geliyor.
Diğer yandan çoğunluğun kurulamaması, Macron’un kendisine muhalif olan bazı partilerle koalisyon hükümeti kurması gerekeceğine işaret ediyor.
Le Monde kaynaklarının aktardığına göre solcu lider Jean-Luc Mélenchon, seçim gecesi Paris’te düzenlenen etkinlikte ‘imkansız gibi görünen’ zaferleri için seçmenlere övgüde bulunarak “Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetti. Bu gece RN, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzak” dedi.
Sol partilerin koalisyon içindeki dağılımı için öngörülen milletvekili sayıları LFI için 74, Sosyalistler için 59, Yeşiller için 28 ve Komünistler için 9 oldu.
Le Pen, hayal kırıklığına uğramadığını söyledi
RN’nin parti kampanyalarını yürüten ve partinin zafer elde etmesi durumunda başbakan olması beklenen Jordan Bardella ise sol ittifakının doğal olmayan başbakanlık koalisyonunun partisinin yenilgisine yol açtığını ve Fransa’yı iyileşme politikalarından mahrum bıraktığını söyledi.
Parti lideri Le Pen ise bu seçimlerin RN’nin zaferini ‘yalnızca ertelediğini’ söyleyerek RN’nin Fransa’nın ‘bir numaralı’ partisi olduğunu vurguladı. Partinin parlamentodaki milletvekili sayısının iki katına çıktığına dikkat çeken Le Pen, sonuçlardan hayal kırıklığına uğramadığını belirtti.
‣ Fransa’da aşırı sağın galibiyeti iklim politikalarına zarar verebilir
NFP’nin çevre ve iklim politikaları Fransa için umut vaat ediyor
RN’nin iklim inkarcılığı ve iklim karşıtı politikaları, Fransa’nın iklim politikalarının geleceği açısından endişelere yol açıyordu. Ancak daha hırslı iklim politikalarını hedefleyen NFP’nin ve iklim değişikliği politikalarına manifestosunda yer veren Ensemble koalisyonunun meclisteki çoğunluğu Fransa için umut vaat edebilir.
Yeşiller’in de aralarında bulunduğu sol ittifakın da seçimlerde ikinci sırada gelen Ensemble koalisyonunun da parti manifestoları, iklim değişikliğinin bir tehdit olduğunu kabul ediyor.
NFP’nin iklim taahhütleri arasında Fransa’nın 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmesi yer alıyor.
Diğer yandan çevreyi koruyan bir diplomasiyi teşvik edeceğini belirten sol grubu, ekokırımın suç olarak kabul edilmesi ve iklim-çevre adaleti için uluslararası bir mahkemenin oluşturulmasının desteklenmesi gibi taahhütlerde bulundu.
NFP, Macron’un Ensemble grubunun aksine enerji politikalarında yenilenebilir enerjiden bahsederken nükleer enerjiden fazla söz etmiyor.