EnerjiManşet

Fosil yakıt devri bitiyor: Britanya 2040 itibarı ile dizel ve benzinli yeni araçların satışını yasaklıyor

0

Britanya hükümeti hava kirliliği ile mücadele amacıyla 2040 yılından itibaren ülkede dizel ve benzinli yeni araçların yasaklanacağını açıkladı. Doğa savunucuları tarafından yetersiz bulunan hava kirliliği ile mücadele planının değiştirilmesiyle, ülkede her yıl yaklaşık 40 bin kişinin erken ölümüne neden olan hava kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Hükümet açıklamasında, hava kirliliği sorununa çözüm bulmak için 255 milyon sterlinlik bir fon oluşturduğunu da kamuoyuna duyurdu. Oluşturulan bu fon sayesinde belediyelerin ülke çapında hava kirliliği ile mücadele etmelerine yardımcı olunması hedefleniyor.

 

Ülkedeki genel azot dioksit oranını yüksek bularak çevrecilere hak veren Yüksek Mahkeme de hükümete, “temiz hava stratejisi”ni açıklaması için 31 Temmuz’a kadar süre vermişti.

İngiltere’de hava kirliliğinin yılda yaklaşık 40 bin kişinin erken ölümüne neden olduğu düşünülüyor. Ülkede halen elektrik enerjisi ile çalışan otomobilllerin toplam satışlardaki payı ise yüzde 1’in altında.

Fransa 3 hafta önce fosil yakıtlarla çalışan araçların yasaklanacağını kararlaştırılmıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yaklaşık 3 hafta önce ülkesinin, 2040 yılı itibarıyla fosil yakıtlarla çalışan tüm motorlu araçların satışını durduracağını açıklamıştı.

Alman otomotiv firması BMW, elektrikli araç modeli Mini’nin 2019’dan itibaren Britanya’da üretileceğini bildirmişti.

İsveçli otomobil firması Volvo ise, yine 2019’dan itibaren tüm yeni modellerinde bir elektrik motoru bulunacağını duyurmuştu.

 

(Gazete Karınca, BBC Türkçe)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.