DünyaKadınManşet

Teksas’ta kürtaj yasağının yürütmesi durduruldu

0

ABD’nin Teksas eyaletinin Austin Bölgesi Federal Yargıcı Robert Pitman, eyalette kürtajı yasaklayan yasanın, yürürlüğe girdiği 1 Eylül tarihinden itibaren “kadınların Anayasa ile güvence altına alınmış olan hayatları üzerinde kontrol sahibi olma hakkının yasadışı bir şekilde engellendiğini” kaydetti.

Kürtajı fiilen imkansız hale getiren yasa, Teksas Eyaleti Yasama Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi çoğunluk tarafından önerilmiş ve onaylanmıştı.

Mahkeme, Joe Biden yönetiminin, Anayasa’ya uygunluğu tartışmalı olduğu sürece yasanın uygulanmasının engellenmesi yönündeki başvurusunu değerlendiriyordu.

Kürtaj karşıtlarından itiraz

BBC‘nin haberine göre, yargıç,  “Bu mahkeme bu kadar önemli bir hakkın bir gün daha böylesine saldırganca engellenmesine onay vermeyecektir” dedi.

Kürtaj karşıtları karara itiraz ederken, Teksas’da bir dizi kliniği bulunan Whole Woman’s Health adlı kadın sağlığı kuruluşu “kürtaj operasyonlarını en kısa sürede yeniden başlatmak için hazırlık yaptığını” açıkladı.

‘Kalp Atışı’ yasası

Teksas yasama organı 1 Eylül’de kürtaj karşıtı kampanyacıların cenin ya da kalp atışı dediği şeyin tespit edilmesinin ardından fesihleri ​​yasaklayan bir yasa çıkarmıştı.

“Kalp Atışı Yasası” adı verilen yasa, herhangi bir bireye altı haftadan sonra kürtaj yapan doktorlara dava açma hakkı da veriyor. Bu, birçok kadının hamile olduğunu bilmediği bir süre.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu diğer bazı eyaletlerdeki diğer politikacılar da benzer kısıtlamaları düşünüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.