DünyaKadınManşet

Arjantin’de kürtajı suç olmaktan çıkaran yasa Devlet Başkanı tarafından imzalandı

0

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, ülkede kürtaj yasağını kaldıran yasayı imzaladı.

Kadınların hamileliklerinin 14. haftasına kadar herhangi bir kısıtlama olmadan kürtaj olabilmelerini sağlayan yasa tasarısı 30 Aralık tarihinde Senatoda da onaylanmıştı.

AA‘nın aktardığına göre, yasa kadınlara hamileliği 14. haftaya kadar isteğe bağlı sonlandırması ve gerekli tedavinin ücretsiz sağlanmasını da kapsıyor.

Hamileliğin tecavüz sonucu olması ya da annenin hayati risk taşıması durumunda da 14. haftadan sonra da kürtaj uygulanabiliyor.

Doktorların vicdani red hakkı var

Yasada doktorların vicdani red hakkı bulunurken, bir kişinin kürtaj olmak için başvurduğu sağlık merkezinde bütün doktorların uygulamayı reddetmesi durumunda kişiye kürtaj yapacak uygun bir hastanenin bulunması da yasa kapsamında.

Kürtaj için başvuru yaşı 16. Ancak, 13-16 yaş aralığındaki kişiler bir kişinin eşliğinde, 13 yaşından küçük kişiler de anne babası veya bakım vereni tarafından yetkilendirilmesi durumunda kürtaj olabiliyor.

‘Ataerkilliğe son veriyor olmaktan çok mutluyum’

Fernandez, yasayı toplumun daha eşitlikçi olması yönünde yeni bir adım olarak değerlendirdi. Ayrıca, Alberto Fernandez “Ataerkilliğe son veriyor olmaktan çok mutluyum” dedi.

Kürtajın yasal hale gelmesi Fernandez’in seçim vaatleri arasında yer alıyordu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.