EnerjiManşet

Flaş: Fukuşima 2 numaralı reaktörde ciddi çekirdek erimesi tehlikesi

0

Japonyadaki depremin ardından soğutma sisteminde arıza yaşanan 6 reaktörden biri olan Fukuşima 1 Nükleer Santrali’ndeki 2 numaralı reaktörde yerel saatle Pazartesi 19:58 (TSİ 12:58) itibarıyla yakıt çubuklarının tamamen suyun dışında, reaktör kazanı içinde maruz vaziyette kaldığı ajanslarca geçildi. Bu çok ciddi bir çekirdek erimesi tehlikesi arzediyor.

Fukuşima 1 Nükleer Santralinde ikisi zaten benzer problemler yaşıyan, şu anda devre dışı bırakılmış 6 çalışır reaktör var. Bu reaktörlerin biri çok uzun yarı ömürlü ve yayılması son derece tehlikeli plütonyum içeren MOX yakıt yüklü, ve zaten kısmi çekirdek erimesi şüphesi altında.

Saat 20:17 (TSİ:13:17) itibariyle su seviyesinin 30 santiminin tekrar kazanıldığı açıklandı, ancak çubuklar büyük bir oranda soğutma suyuyla temassız, reaktör kazanı içinde maruz. Ciddi çekirdek erimesi riski devam ediyor.

Açıkta olan yakıt çubkları ile buharın reaksyonundan oluşan hidrojen birikmesinin daha önce 1 ve 3 numaralı reaktörlerde yaşananın benzeri bir patlamaya sebep olabileceğinden korkuluyor. Kabine Bakanı ve hükümet sözcüsü Yukio Edano Tokyo Elektrik Şirketi’nin bu reaktörü de diğer 1 ve 3 numaralı reaktörler gibi deniz suyuyla doldurmaya hazırlandığını açıklıyor.

(Yeşil Gazete, Kyodo News, NHK)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.