DünyaEkolojiİklim KriziManşet

Fiona Kasırgası Bermuda’ya ilerliyor: Porto Riko’da 8 ölü

0
Fiona Kasırgası sonrasında Cuey kırsal bölgesinin havadan görünümü, Dominik Cumhuriyeti, El Seibo, 20 Eylül 2022. Fotoğraf: Jesus Frias / Reuters

Fiona Kasırgası, geçtiğimiz Pazar günü Porto Riko’da büyük yıkıma sebep olduktan sonra Dominik Cumhuriyeti ile Turks ve Caicos Adaları’na ulaşmasının ardından dün Kategori 4 seviyesine ulaştı.

Bu, rüzgarın saatte 209 km ila 251 km hız aralığında olduğuna ve , insanlara ve hayvanlara felaket derecesinde hasar verebileceği anlamına geliyor. Bnalara da ciddi hasarlar veren Kategori 4 kasırgaları genellikle birkaç hafta ila birkaç ay süren uzun süreli elektrik kesintileri ve su sıkıntısı getiriyor.

Porto Riko ve Dominik Cumhuriyeti’nde 8 kişinin hayatını kaybettiği kasırga adada büyük sellere ve toprak kaymalarına neden oldu. Hayatını kaybedenlerden birnin yolların kapanması nedeniyle hastaneye yetiştirilemeyen 4 aylık bir bebek olduğu aktarıldı.

Porto Riko’da yarım milyondan fazla insan susuz kaldı. Birçoğu dün su kamyonlarından su doldurmak için saatlerce kuyruklarda beklerken, bazıları da dağlardan su topladı.

21 Eylül 2022. Porto Riko, Cayey’de Fiona Kasırgası sonrasında insanlar bir otoyolun yanında dağdan kaynak suyu topluyor. Fotoğraf: Ricardo Arduengo / Reuters

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), saatte 215 kilometre hızla esen rüzgarla birlikte kuzeye  doğru ilerleyen Fiona’nın bugün Bermuda Adaları’na, Cuma günü de Kanada’nın doğu kıyılarına ulaşacağı tahmin ediyor.

20 Eylül 2022, Dominik Cumhuriyeti, El Seibo. Fiona Kasırgası’nın ardından, Cuey’in kırsal bölgesinde yıkılan evler. Fotoğraf: Ricardo Rojas / Reuters

Merkez’in Miami’deki şube şefi Eric Blake, kasırga mevcut yolundan sapıp adanın batısından geçse bile Bermuda’da yüksek fırtına dalgalanmaları, şiddetli yağış ve güçlü rüzgarlar görüleceğini söyledi. Tahminlere göre fırtına  bugün geç saatlerde en yıkıcı haline ulaşacak.

Porto Riko, Arecibo’daki Rio Grande de Arecibo üzerindeki bir köprünün 18 Ocak 2022’deki  ve  21 Eylül 2022 Çarşamba günü Fiona Kasırgası’nın geçişinden sonraki uuydu görünümü. Kaynak Maxar Technologies / AP

“Umarım fırtınanın çekirdeği batıda kalır, ancak yine de doğuya doğru ilerleyip Bermuda’yı vurabilir” diyen Blake, fırtınanın Kanada’ya doğru ilerlerken ABD Doğu Kıyısı’nda büyük dalgalar ve akıntılar yaratacağını da sözlerine ekledi.

3,3 milyonluk nüfusunun yüzde 40’ının hala susuz ve dörtte üçünün de elektriksiz olduğu ada ülkesi Porto Riko’da yetkililer yıkımın boyutunu belirlemeye ve yeniden inşaya başlamaya çalışıyor.

Beyaz Saray‘dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden dünPorto Riko’da fırtınadan etkilenenler için federal fon sağlayan bir acil durum belgesini onayladı.

Toa Baja, Porto Riko, 20 Eylül 2022. Fotoğraf: Stephanie Rojas / AP

Öte yandan Porto Riko sakinleri için, 2017’de  3 bin kişinin ölümüne sebep olan Maria Kasırgası’nın anısı hala taze. Kategori 5’e yükselen fırtına, tüm adayı bir hafta boyunca elektriksiz bırakmıştı.

Adanın elektrik sağlayıcısı LUMA Energy‘ye göre, düne kadar Porto Riko’da  tahmini 1,07 milyon ev ve işyeri elektriksiz kaldı.

Bermuda Hava Servisi, ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinin 966 km doğusundaki Britanya toprakları için tropik fırtına uyarısı yayımladı ve uyarıda kasırga kaynaklı kuvvetli rüzgarların, fırtınanın izlediği yola bağlı olarak olasılık dahilindeolduğunu söyledi.

20 Eylül 2022 Salı, Turks ve Caicos Adaları. Fotoğraf: Vivian Tyson / AP

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.