Günün Manşetiİklim Krizi

[Bonn 2017] COP23’te “Günün Fosili” ödülünün şanslı talihlileri hangi ülkeler oldu?

0

Uluslararası İklim Eylem Ağı (CAN International) tarafından her COP konferansında olduğu gibi bu yıl da “Günün Fosili” (The Fossil of the day) ödülleri, Bonn’da sahiplerini bulmaya devam ediyor.

4’üncü gün (9 Kasım): Gelişmiş ülkelere büyük ödül!

Günün ilk fosil ödülü 2020 öncesinde iklim değişikliğiyle mücadele tartışmalarına ve konuların COP23’e gündem maddesi olarak dahil edilmesine karşı çıkan tüm gelişmiş ülkelere gitti. Gelişmiş ülkelerden yoksul ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelesine yardımcı olmak için finansman dahil olmak üzere tüm taahhütlerini gerçekleştirmeleri istendi.

Günün ikinci fosil ödülü ise kömür dünyasından bir ülkeye, Japonya’ya verildi. Japonya’nın ödüle hak kazanmasını ise geçtiğimiz hafta ABD ile yaptığı JUSEP (Japonya-Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Enerji Ortaklığı) adlı anlaşma sağladı.

Günün üçüncü ve sonun fosil ödülü ise Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Yürütme Yardımcı Organı (SBI) kapsamında Zarar ve Hasar müzakerelerinde gözlemcileri uzak tutmak konusunda ısrarcı olan Kuveyt’in oldu.

5’inci gün (10 Kasım): Hayır, ICAO!

COP23’te iklim değişikliğinin zararlı etkilerini önlemek için Paris İklim Anlaşması’nda alınan kararların ülkeler tarafından uyulmasına yönelik konular tartışılırken, Birleşmiş Milletler’in sivil havacılık organı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) iklim konusunda kendine özel fikirler bulunuyor. 36 üyeden oluşan örgüt karbon piyasası ve alternatif yakıtların sürdürülebilirlik kriterleri konusunda kendi kurallarını uygulamayı tercih ediyor. İklim tartışmaları sırasından ICAO’nun neler yaptığını kimsenin görememiş olmasının yarattığı hayal kırıklığı örgüte “Günün Fosili” ödülünü kazandırdı.

6’ıncı gün (11 Kasım): Kaybolmuş ve hasar görmüş finans!

Maria Kasırgası’nın vurduğu Porto Riko mağdurlarıyla empati kuramayan ABD, komşusu Pasifik Adaları ile uzun zamandır dayanışmadan yoksun olan Avustralya, sivil toplumun taleplerine cevap verip çözümler üretirken “Annex 1” ülkeleriyle finansman sorunu konusunda birleşen Kanada ve Avrupa Birliği kaybolan ve hasar gören finansman konusundaki gayriciddi tutumları sebebiyle “Günün Fosili” ödülüne layık görüldü.

 

(Yeşil Gazete) 

You may also like

Comments

Comments are closed.