DünyaManşet

Finlandiya seçimlerinde Yeşiller başarılı

0

Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde % 19 oy alan Yeşillerin adayı Pekka Haavisto ikinci tura katılmaya hak kazandı. Hiç bir adayın çoğunluğu sağlayamadığı birinci tur seçiminde en fazla oyu % 37 oy ile sağ eğilimli Ulusal Koalisyon Parti adayıSauli Niinistö elde etti. En fazla oyu sağlayan Haavisto ve Niinisto 5 Şubatta yapılacak ikinci tur seçimlerine kazanmaya hak kazandılar. Renkli bir kişiliğe sahip Yeşil aday Haavisto, eşcinsel olduğunu da gizlemiyor.

Bu sonuçla Finlandiya’da 30 yıldır süregiden sosyal demokratların üstünlüğü sona ermiş oldu. İkinci turun büyük çekişmeye sahne olacağını belirten gözlemciler Sosyal Demokratların Yeşil adaya destek vermesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonunda Başkanlık koltuğuna Haavisto’nun oturması kimseyi şaşırtmayacağını belirtiyorlar. Cumhurbaşkanlığında ikinci tura katılmaya hak kazanan her iki adayın da AB yanlısı politikaların savunucusu oldukları biliniyor.

Güçlü bir Cumhurbaşkanı geleneği bulunan Finlandiya’da 2000 yılında yapılan bir anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlarının görevleri sembolik düzeye indirilmiş durumda. Cumhurbaşkanlarının sembolik görevleri askeri ve diplomatik konularla sınırlı. Finlandiya’nın şimdiki kadın Cumhurbaşkanı sosyal demokrat Tarja Halonen oniki yıldır bu görevde bulunuyordu.

5.3 milyon nüfusa sahip Finlandiya AB nin en istikrarlı ekonomilerinden biri. İnternet’in insan hakları arasında kabul edildiği ülkede 16 -74 yaş grubundaki nüfusun %89’u aktif internet kullanıcısı. Ülkenin şeffaflık ve basın özgürlüğü konusundaki tüm göstergeleri de

Dünya ölçeğinde en üst sıralarda.

YG Haber Merkezi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.