Financial Times, Nestle’nin şirket içi yazışmalarını ifşa etti

Financial Times'ın ifşa ettiği Nestle'nin iç yazışmalarında 'Piyasadaki içecek ve gıda ürünlerinin yüzde 60'tan fazlası sağlıklı tanımına dahil değil. Bu ürünleri ne kadar yenilesek yenileyelim, bu tanıma hiçbir zaman uyamayacaklar' deniliyor.

Dünya’nın en büyük gıda üreticilerinden biri olan İsviçre merkezli Nestle‘nin şirket içi yazışmaları, Financial Times tarafından ifşa edildi.

Sızdırılan yazışmalarda firma ürünlerinin yarıdan fazlasının sağlıksız olduğu belirtildi. Firma yazışmalarında “Piyasadaki içecek ve gıda ürünlerinin yüzde 60’tan fazlası sağlıklı tanımına dahil değil. Bu ürünleri ne kadar yenilesek yenileyelim, bu tanıma hiçbir zaman uyamayacaklar” ifadeleri yer aldı.

Çoğunluğu 3,5 yıldız altında

Nestle’nin iç yazışmalarında, evcil hayvan ve özel sağlık ürünleri dışında kalan ürünlerin sadece yüzde 37’sinin Avustralya sağlık sisteminde 3.5 yıldızın üzerinde görüldüğü belirtildi. Bu kriterler uluslararası kuruluşlar tarafından da kullanılıyor.

Ürünlerin yüzde 63’ünün 3,5 yıldızın altında kaldığı göze çarparken, bu gıda denetleme sisteminin Access to Nutrition Foundation gibi uluslararası kurumlar tarafından da kullanıldığı belirtildi.

Fotoğraf: Shutterstock

Nestle’nin en çok sorun yaşadığı alanlar ise içecek, şekerleme ve dondurma portföyü olarak göze çarptı. Firmanın saf kahveleri hariç içeceklerin yüzde 96’sı, şekerleme ve dondurma grubunda yer alan ürünlerin ise yüzde 99’u gerekli eşiğe ulaşmayı başaramadı.

‘İyileştirmelere rağmen düşük performans’

Yazışmalarda dikkat çeken bir diğer nokta ise Nestle’nin bu konuda da adımlar atması oldu. Şirket içinde yazışmalarda, “Ürünlerimizde önemli iyileştirmeler yaptık ancak portföyümüz, tüketici taleplerinin hızla arttığı bir ortamda, çevresel sağlık tanımlarına karşı hala düşük performans gösteriyor.” dedi.

Yapılan incelemelere bebek mamaları, evcil hayvan yemekleri, kahveler ve sağlık bilimi bölümündeki ürünler yer almadı. Yani firmanın 72,7 milyar dolarlık cirosunu oluşturan ürünlerin yaklaşık olarak yarısı incelemenin dışında kalmış oldu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR