Hafta SonuManşet

Filmekimi 2017’de bir film bir dinleti: Djam

0

Cezayir kökenli Fransız sinemacı Tony Gatlif son filmi “Djam” ile Filmekimi 2017’de.

Filmlerinin ana teması çingeneler olan Gatlif, bu kez 1920’lerin ilk yarısında yaşanan, karşılıklı olarak 2 milyon insanı yerinden-yurdundan eden acı bir olayla, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesiyle Anadolu’dan Yunan ana karasına taşınan bir müzik türü olan Rebetiko müziğinin fonunda İstanbul’dan Yunanistan’a uzanan bir yol hikâyesi ile karşımızda.

Filmin başrol oyuncusu Daphne Patakia yönetmen Tony Gatlif ile

Filmin kahramanı Djam, yedek parça satın almak için İstanbul’a gelen genç bir kadındır. İstanbul’da insani yardım gönüllüsü,  Avril’le tanışır. Parası ve kimsesi olmayan Avril’i de yanına alarak umudun peşinden İstanbul’dan Midilli adasına doğru yola çıkarlar.

Filmde yorumlanan geleneksel Rebetiko şarkıları için Gatlif’in yeni sözler yazdığı filmin müzikleri için Türk- Yunan müzisyenleri bir araya geldiler. Cümbüş Cemaat’ten Cem Köklükaya, Baba Zula’dan Melik Şah, Dalganabak’tan Ozan Tura, Ozan Çoban, Onur Yusufoğlu, Burhan Hasdemir grupta yer alan müzisyenler.

Filmin 70. Cannes Film Festivali’nin ilk gösterimi sonrası sahne alan grubun yorumladığı Rebetiko şarkılarını, 8 Ekim’de filmin İstanbul, Salon İKSV’deki son gösteriminin ardından bu kez, Rebetiko’dan Klezmer’e, cazdan fusion’a, Balkan şarkılarına kadar uzanan geniş repertuarlarıyla tanıdığımız Cümbüş Cemaat grubundan dinleyeceğiz.  Uzun yıllar Baba Zula’ya eşlik eden Melik Şah da sahnede yer alacak.

Filmekimi 2017 programına buradan ulaşabilirsinizi: filmekimi.iksv.org

 

Ercüment Gürçay

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.