DoğaHayvan HaklarıManşet

Filler de birbirlerine isimleriyle sesleniyor

0

Daha önce insanların fillere çeşitli isimler verdiğine şahit oluyorduk. Ancak yeni bir araştırma, fillerin de birbirlerine isimleriyle seslendiğini gösterdi.

Fillerin kullandığı sesler bize insanların konuşması kadar net gelmiyor. Bu sesler daha çok iletişim kurulmak istenen fili tanımlayan alçak gürlemeler gibi.

İsim kullanan tek insan dışı tür

Araştırma bulguları, fillerin birbirlerine isimleriyle hitap eden ilk insan dışı canlılar olduğunu gösteriyor. Daha önce yunuslar ve papağanlarda da farklı hitap biçimleri kullanıldığına rastlanmıştı ancak bunlar alıcının çağrısını taklit etme üzerine kuruluydu.

Coloardo State Üniversitesi’nin Save the Elephants kuruluşundan araştırmanın baş yazarı Michael Pardo, “Yunuslar ve papağanlar da muhataplarının imza sesini taklit ederek birbirine bir nevi ‘isim’ ile sesleniyor. Ancak filler, birbirlerine hitap etmek için alıcının çağrılarını taklit etmek yerine insan isimlerinin işleyişine benzer bir yöntem kullanıyor” dedi.

Pardo, araştırması kapsamında Kuzey Kenya’nın Samburu ekosisteminde ve Güney Kenya’nın Amboseli Ulusal Parkı’nda 600’ün üzerinde fil çağrısı kaydetti.

Biz filleri trompet benzeri çağrılarıyla tanısak da filler, insan kulağının algılayamadığı düşük frekanslı seslerle de iletişim kuruyor. 1 ila 20 Hertz arasındaki bu çağrılar, 10 kilometreye kadar duyulabiliyor.

Araştırmacılar 119 filin çağrıları için bir makine öğrenme algoritması kullandı. Sesler sırasında hangi fillerin sürüden ayrıldığı veya hangi filin sürüye yaklaştığı gözlemlendi. İsimlerini duyan fillerin ses kaynağına doğru hareket ettiği veya ses çıkararak yanıt verdiği tespit edildi.

Soyut düşünce yeteneğinin bir göstergesi

Filler birbirleriyle selamlaşırken veya yırtıcı hayvanlarla karşılaşınca da farklı sesler çıkarıyor. Ancak bu sesler, ‘isim’ çağrılarından ayrışıyor.

Araştırmacılara göre üstün bir bilişsel yetenek olan bu özellik, fillerin soyut düşünce yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

Filler de insanlar gibi aile birimleri, sosyal gruplar ve daha geniş bir klan yapısı içinde yaşamlarını sürdürüyor. Bu da insanların karmaşık sosyal ağlarıyla benzerlik gösteriyor. Araştırmacılar, insanlar ve filler arasındaki benzer sosyal ihtiyaçların bireyleri ayırt etmek için çeşitli ses etiketlemelerinin gelişimine yol açmış olabileceğini düşünüyor.

Pardo, keşiflerin insan diline özgü olduğunu düşündüğümüz şeyler ile diğer hayvan iletişim sistemlerinde bulunanlar arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdığını söylüyor.

‣ Asya filleri cenaze töreni düzenliyor, ölülerini gömüyor

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.