Dünya

Fildişi Sahili’nde yılbaşı faciasında ölenler için yas

0

Fildişi Sahili’nin eski başkenti Abidjan’da en az 61 kişinin ölümüyle sonuçlanan yılbaşı izdihamı ardından üç günlük yas ilan edildi. Plateau mahallesindeki stadyumda havai fişek gösterisini izleyen yüzlerce kişi yeni yıla girildikten sonraki saatlerde dar bir sokakta yığılmış, çıkan panikte birçok kişi ezilmiş, birçokları da havasızlıktan boğulmuştu. Ölenlerin çoğu 15 ve daha genç yaşlardaydı.

İzdihamın soruşturması sürüyor. Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, olayın bir ulusal trajedi olduğunu belirtti. 65 bin kişilik Felix Houphouet Boigny Stadyumundaki havai fişek gösterisi ardından tam olarak ne olduğu konusunda farklı yorumlar yapılıyor.

Bazı kişiler, bir grup gencin bıçak tehdidiyle insanların cep telefonlarını gaspetmeye giriştiğini ve kalabalığın da  paniğe kapıldığını anlatıyor. Bazıları da güvenlik güçlerinin şehir merkezine yürüyen binlerce insanı kontrol etmede etkisiz kaldığını ve bunun da izdihama yol açtığını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Ouattara, Abidjan’daki iki hastaneye kaldırılan yaralılardan bazılarını ziyaret etti ve tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanacağına söz verdi.

Ülkede 2010 yılında yapılan seçimlerin sonucunun eski başkan Laurent Gbagbo tarafından kabul edilmemesini izleyen huzursuzluk döneminin ardından, yakınlarda yeniden sağlanan barışı kutlamak amacıyla, yılbaşı gecesi Felix Houphouet Boigny Stadyumunda havai fişek gösterisi düzenlenmesine karar verilmişti.

(BBC Türkçe)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.