Koronavirüs SalgınıEditörün SeçtikleriManşet

Afrika’da felaket senaryosu: Covid-19 3.3 milyon kişiyi öldürebilir

0

ZME Science‘den Tibi Puiu Afrika ile ilgili olası bir felaket senaryosu kaleme aldı.

Kıtanın pek çok ülkesinde sağlık sisteminin son derece kırılgan olduğunu bazı bölgelerindeyse yok denebilecek noktada olduğunu yazan Puiu’ya göre, Covid-19 salgını bu kırılgan yapıyı tamamen çökertebilir.

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu‘nun (UNECA) sunduğu karanlık tabloya göre, eğer önlem alınmazsa, 1.2 milyar insan enfekte olabilir ve 3.3 milyon kişi hayatını kaybedebilir. Sosyal mesafenin çok sıkı uygulanması durumunda dahi kıtada, enfekte sayısı 122 milyonu, ölü sayısı ise 300 bini bulabilir.  

Virüsün Afrika’ya Avrupa‘dan birkaç hafta sonra gelmesine rağmen Sahra Altı Afrika’da halihazırda 18 binin üzerinde doğrulanmış vaka bulunuyor. Sayıların, paylaşılan verilerin çok daha üzerinde olması ise muhtemel.

Bazı ülkelerde yoğun bakım ünitesi yok

Yazara göre kentlerdeki nüfus yoğunluğu, yoksulluk ve geniş ölçekli ekonomik istikrarsızlık, Afrika’yı virüsün ağır sonuçları karşısında daha da kırılganlaştırıyor. Tek olumlu taraf ise Afrika’da nüfusun büyük oranda genç olması ve virüsün gençlere karşı daha az agresif olması.

Dünya Sağlık Örgütü‘nün raporuna göre, 34 afrika ülkesinin sadece yüzde 50’sinde sağlık personeli Covid 19’a karşı eğitilmiş durumda, koruyucu kıyafeti olan sağlık personelinin oranı da yaklaşık yüzde 50’de kalıyor.

Öte yandan 2015 tarihli bir rapor Afrika ülkelerinin pek çoğunda, nüfusa göre yoğun bakım yataklarının sayısının 20’nin altında olduğunu ortaya koyuyor. Kenya 500, Nijerya 120 yoğun bakım yatağı olduğunu belirtmişti, ancak bu iki ülke Güney Afrika‘nın geneline göre istisna teşkil ediyor. Üstelik onların verdiği sayılar dahi dünya ortalamasının çok altında.

Angola, Burkina Faso, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Kongo Brazzaville, Gine Bissau, Lesotho, Malavi, Mali, Mozambik, Nijer, Sao Tome ve Principe, Seyşeller, Güney Sudan ve Zimbabve’de ise Covid 19 hastalarını tedavi etmek üzere tek bir yoğun bakım yatağı bile yok.

Kenya’da yoğun bakım yatağı var anestezist yok

Dahası, bu ülkelerin sorunu yalnızca malzeme ve ilaç yetersizliği değil, insan kaynağının da olmaması. Kenya’da yüzlerce yoğun bakım yatağı olmasına rağmen yeterince anestezist bulunmuyor. Covid-19 hastalarının yüzde beşinin yoğun bakıma ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurulursa salgının sonuçlarının çok ağır olabileceği tahmin edilebilir.

Karantinada 27 milyon ağır yoksullukla karşılaşabilir

Afrika ülkelerinde ekonominin kırılgan olması dolayısıyla halkın karantinaya uymama ihtimali de var. BM raporuna göre, karantinanın uygulanması durumunda ise 27 milyon insan ağır bir yoksullukla karşı karşıya kalabilir. Raporda, Dünya Bankası‘nın raporunda yer alan, Sahra Altı Afrika’nın ilk çeyrekte ağır bir gerileme yaşayacağı ve gayri safi yurtiçi hasılasında yüzde 2.6 daralma görülebileceği ifadelerine atıf yapılıyor. 

BM’ye göre bu felaketin olmaması için bölgeye acilen test, ekipman ve ilaç ihtiyaçları için 44 milyar dolarlık yardım yapılması gerekiyor. Bir milyardan fazla insanın enfekte olması durumunda ise bu ihtiyaç 446 milyar dolara çıkabilir.

BM yetkilileri bu nedenle mali kurumlara ve hükümetlere Afrika’nın borçlarını en az iki yıllığına ertelemesi yolunda baskı yapıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.