DünyaEkolojiManşetTarım-Gıda

Fildişi Sahili’ndeki kakao çiftliklerinin yüzde 15’i korunan orman alanlarında çıktı

0

Yapılan yeni bir araştırma dünyanın en büyük kakao yetiştiricisi olan Fildişi Sahili’ndeki kakao çiftliklerinin yaklaşık yüzde 15’inin korunan orman alanlarında olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçları Avrupa Birliği (AB) delegasyonuna da sunuldu. Bulgular, ülkenin beklenen AB yasasında belirlenen standartların ihlal edildiği anlamına geliyor.

Mevzuat çağrısı

Kahve ve Kakao Konseyi (CCC) tarafından yapılan çalışmada, “Nüfus sayımının sonuçları, kahve ve kakao sektörünün stratejik gelişimi için gerekli olan güvenilir bir veri tabanı sağlıyor” ifadeleri yer alıyor.

Fildişi Sahili’nin en büyük ticaret ortağı olan AB milletvekilleri, ormansızlaşma ve insan hakları ihlalleri ile bağlantılı ürünlerin ithalatını önlemek için mevzuat çağrısında bulunmuştu.

‘Kakao üretimini takip etmek mümkün’

Çalışma, küresel kakao üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan Fildişi Sahili’ndeki kakao üretiminin izlenebileceğini ve sertifikasyon sistemine dahil edilebileceğini gösteriyor. Bu da, korunan orman alanlarında üretilen kakaoların inceleme sonrası reddedilebileceği anlamına geliyor.

AB yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun bu yıl içinde önereceği yasaya göre, 27 üye devlete ihraç edilen tüm tarımsal hammaddelerin bir izlenebilirlik, sertifikasyon, orman koruma sistemi göstermesi ve üretici yoksulluğuna karşı savaştığını göstermesi gerekiyor.

Bir milyon üretici var

Tüm kakao çiftçilerinin tanımlanmasını içeren çalışma, Fildişi Sahili’nde 2,5 milyon hektardan fazla tarım yapan yaklaşık bir milyon küçük kakao üreticisi olduğunu söyledi.

Raporda ek olarak çiftçilere yapılacak ödemelerin, mobil para da dahil olmak üzere yeni bir nakitsiz sistemle kolaylaştırılacağı belirtildi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.