Fildişi Sahili’ndeki kakao çiftliklerinin yüzde 15’i korunan orman alanlarında çıktı

Yapılan araştırmada elde edilen bulgular dünyanın en büyük kakao yetiştirici Fildişi Sahili'nin beklenen AB yasasında belirtilen standartları ihlal ettiğini gösteriyor. 

Yapılan yeni bir araştırma dünyanın en büyük kakao yetiştiricisi olan Fildişi Sahili’ndeki kakao çiftliklerinin yaklaşık yüzde 15’inin korunan orman alanlarında olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçları Avrupa Birliği (AB) delegasyonuna da sunuldu. Bulgular, ülkenin beklenen AB yasasında belirlenen standartların ihlal edildiği anlamına geliyor.

Mevzuat çağrısı

Kahve ve Kakao Konseyi (CCC) tarafından yapılan çalışmada, “Nüfus sayımının sonuçları, kahve ve kakao sektörünün stratejik gelişimi için gerekli olan güvenilir bir veri tabanı sağlıyor” ifadeleri yer alıyor.

Fildişi Sahili’nin en büyük ticaret ortağı olan AB milletvekilleri, ormansızlaşma ve insan hakları ihlalleri ile bağlantılı ürünlerin ithalatını önlemek için mevzuat çağrısında bulunmuştu.

‘Kakao üretimini takip etmek mümkün’

Çalışma, küresel kakao üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan Fildişi Sahili’ndeki kakao üretiminin izlenebileceğini ve sertifikasyon sistemine dahil edilebileceğini gösteriyor. Bu da, korunan orman alanlarında üretilen kakaoların inceleme sonrası reddedilebileceği anlamına geliyor.

AB yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun bu yıl içinde önereceği yasaya göre, 27 üye devlete ihraç edilen tüm tarımsal hammaddelerin bir izlenebilirlik, sertifikasyon, orman koruma sistemi göstermesi ve üretici yoksulluğuna karşı savaştığını göstermesi gerekiyor.

Bir milyon üretici var

Tüm kakao çiftçilerinin tanımlanmasını içeren çalışma, Fildişi Sahili’nde 2,5 milyon hektardan fazla tarım yapan yaklaşık bir milyon küçük kakao üreticisi olduğunu söyledi.

Raporda ek olarak çiftçilere yapılacak ödemelerin, mobil para da dahil olmak üzere yeni bir nakitsiz sistemle kolaylaştırılacağı belirtildi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Zimbabve’de kuraklığa bağlı gıda sıkıntısı gerekçesiyle 200 fil öldürülecek

Zimbabve çevre bakanı, ülkede ihtiyaçtan fazla filin yaşadığını, hükümetin Zimbabve Parklar ve Yaban Hayatı Otoritesi'ne 'filleri ayıklama' sürecini başlatması talimatını verdiğini söyledi.

MUÇEV’in Göcek’e yapmak istediği yat limanına iptal

MUÇEV’in Göcek'te planladığı yat limanının ÇED süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırıldı.

Şırnak: Vatandaşa yasaklı kent maden şirketlerinin talanına açıldı

15 günde tüm dağları ve ovaları 'güvenlik' gerekçesiyle yasaklanan Şırnak'ta doğanın talan edilmediği tek bir yer bırakılmadı.

Yüz yıllık şelale, taş ocağı patlatmalarında tahrip oldu

Hatay-Defne'deki Harbiye Mahallesi’nde bulunan Dekuk Şelalesi, taş ocağı firmasının maden arama faaliyetleri için gerçekleştirdiği patlatmalarda zarar gördü.

Afrika’daki ölümcül sellerin kaynağı alışılmadık atmosfer bileşenleri

En az bin kişinin öldüğü ve milyonlarca kişinin yerinden olduğu Orta ve Batı Afrika'daki sellerin bir nedeni de yüzlerce kilometre kuzeye kayan 'Tropikal Yakınsama Bölgesi'.

EN ÇOK OKUNANLAR