Fethiye’de yer alan Ölüdeniz ve Kayaköy’deki doğal ve arkeolojik sit alanlarına altı adet jeotermal sondaj kuyusu açılması faaliyetine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gelen tepkiler üzerine olumsuz yanıt verdiği öğrenildi.
Her biri en az 10 bin mertrekarelik alanı kaplayan sondaj kuyularının açılması için iş insanı Abdulvahap Çelik’e izin ve ruhsat verilmişti. 30 Mart tarihi itibariyle de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.
Meclis gündemine taşındı
Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre sondaj açılmasına çevreciler sert tepki gösterirken, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin konuyu Meclis gündemine taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Yaşanan gelişmelerin ardından bakanlık geri adım atmak zorunda kaldı.
Gerekçe ekosisteme zarar verecek olması
Gerekçe olarak sondaj kuyularının, “mutlak koruma” gerektiren alandaki flora, fauna, ekosistem ile endemik bitkilerin bütünlüğüne zarar verecek olması gösterildi.
Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yapılan inceleme sonucunda, talep edilen alanın, ÖÇKB sınırları içerisinde ve 1. derece doğal sit alanında olduğu belirtildi. Ayrıca bölgenin “orman”, “kamping alanları” ve “hassas zon” tanımlı alanlarda kaldığı ifade edildi.
Doğal ve arkeolojik sit alanları
Sondajın şu alanlarda yapılması öngörülüyordu: İki tanesi Ölüdeniz Plajı Lagünü‘nde Arkeolojik Sit ve 1’inci Derece Doğal Sit içerisinde, bir tanesi Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı mevkiinde 1’inci Derece Doğal Sit Alanı içerisine, bir tanesi Delikliburun/Gemiler Sahili, Arkeolojik Sit ve Doğal Sit Alanı içerisinde ve son iki tanesi ise Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Tepesi mevkiinde 1’inci Derece Doğal Sit Alanı içerisinde.