Duyurular

Festus Okey’e zaman aşımı riski

0

Festus Okey davasında 13. celse 26 Nisan’da açılıyor… Davada zaman aşımı riski var.

Nijerya uyruklu Festus Okey sığınma amacıyla Türkiye’ye gelip Birleşmiş  Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sığınma talebini iletti. Sığınma başvurusu her iki kurum tarafından incelenmekteyken 20 Ağustos 2007 tarihinde polis tarafından “şüpheli” sıfatıyla gözaltına alınarak Beyoğlu Polis Karakoluna götürüldü. Karakol binasında, görevli polis memurunun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Yaklaşık 4 yıl önce meydana gelen olayla ilgili bir polis memurunun “taksirle adam öldürme” suçunu işlediği iddiasıyla dava süreci başladı.

Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada 13. celse 26 Nisan 2011 tarihinde saat 14.00’da başlayacak. Olayın üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına, davada 12 duruşma geride kalmasına rağmen maktul Festus Okey’in nüfus kaydına resmi yollarla ulaşılmadığı için halen yargılamaya başlanmadı. Davada zaman aşımı riski var.

27.01.2011 tarihinde görülen 12. celsede de Adalet Bakanlığı aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’na yazılan yazının cevabı gelmediği için yargılamaya geçilmedi ve duruşma yine ertelendi. Davaya katılan çok sayıda avukat ve Festus için adalet isteyen aktivist katıldı. İnsan Hakları Derneği adına davaya müdahil olmak isteyen İHD MYK üyesi Av. Emrah Öner’in ve Çağdaş Hukukçular Derneği yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin müdahillik talepleri mahkeme heyetince reddedildi.

Ayrıca mahkeme heyeti aralarında avukatların da olduğu tüm müdahillik talebi sahiplerine “davaya katılma hakları bulunmadığı halde mahkeme heyetini etkilemeye yönelik sözlü ve yazılı beyanları” nedeni ile TCK 125 ve 288 maddelerine muhalefet ettikleri iddiasıyla haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Mahkeme heyetinin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri ve avukatlar adreslerinin bağlı bulunduğu polis karakollarına çağrılarak ifadeleri alınmaya başlandı.

27.01.2011 tarihli duruşmada Uluslararası Af Örgütü Türkiye Masası  sorumlusu Andrew Gardner ve bir grup Uluslararası Af Örgütü  Türkiye Şubesi üyesi de hazır bulunarak davayı izledi. 26 Nisan 2011 tarihinde saat 14:00 da görülecek 13. duruşmaya da çok sayıda insan hakları örgütü temsilcisi ve aktivistin katılması bekleniyor.

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.