Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Feminizm-LGBTİ+ kitaplığı] Çocuk ve gençler için insanlık ve hayvanlık halleri…

0

Bu ayki yoğun işlerin, ciddi okumaların yanında iki resimli kitapla karşılaşmak beni çok mutlu etti. İşi gücü bırakıp sadece iyi çocuk ve genç yetişkin kitapları okuma isteğiyle doldum ama gelin görün ki evde iki apartmanda üç olmak üzere mama bekleyen beş kedi var hayatımda. Kitaplardan birini okurken ağladığım diğerini okurken kahkahalar attığım için ikisini birden önermek istedim ki duygu durumunuzu dengeleyebilin benim gibi…

Kendini sevmeye dair: Nehir Gibi Konuşurum

İlki Nehir Gibi KonuşurumKırmızı Kedi Çocuk’tan çıkan kitabı çevrenizdeki çocuklara da kendinize de hediye etmenizi öneririm. Kalbinizi eritecek çizimleri, şahane baskısı, Gonca Özmen’in şiir gibi çevirisiyle kitaplığınızın en kıymetli parçalarından biri olacağından emin olabilirsiniz. Farklılıklara, “normal” olmamaya, kendini sevmeye dair sadece çocukların değil hepimizin ihtiyacı olan bir okuma Nehir Gibi Konuşurum. Kitap aynı zamanda hiç de şaşırtıcı olmayacak bir şekilde 2020’nin New York Times Yılın En İyi Resimli Çocuk Kitabı ödülüne de sahip.

Yazar: Jordan Scott, Sydney Smith
Çeviren: Gonca Özmen
Yayınevi: Kırmızı Kedi Çocuk, 2021

Tüm kadınlık deneyimleri: Kadınlar Alemi

İkinci önerim ise sevgili Hazal Baydur’un kitabın mizah yönünü, günümüzdenliğini Türkçeye müthiş bir şekilde aktardığı Aminder Dhaliwal‘ın Kadınlar Âlemi. Klasik bir hikâyeyi -erkeklerin soyu tükenir ve dünyada sadece kadınlar kalır- daha önce hiç yapılmamış bir şekilde anlatan bir genç-yetişkin kitabı. Cis, trans, non-binary gibi tüm kadınlık deneyimlerinin şenlikli bir şekilde kendine yer bulduğu kitabın yazarıyla arkadaş olsak ne kadar eğlenirdik diye düşünmeden edemeyeceksiniz.

Kitaptaki şakaları, bayrak seçimini, “peki heteroseksüel kadınlar ne yapacak şimdi” sorusunun cevabını düşündükçe şu an kitap önerisini gülerek yazdığımı da not düşmek isterim. 

Yazar: Aminder Dhaliwal
Çeviren: Hazal Baydur
Yayınevi: Yabancı Yayınları, 2021

Cody.

‘Normali arayan’ engelsiz filmler

Geçen yıl, 2-18 Ekim tarihlerinde düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali  ilk kez bir tema etrafında gerçekleşti: “Normali Ararken”.  Beş başlık altında toplam 23 filmin  çevrimiçi olarak ücretsiz gösterildiği festivalde yer alan filmlerle ilgili detaylar Sanatatak‘taki haberde verilmiş.

Festival filmlerinden benim radarıma girenler şöyleydi: Kendilerini gururla şişman olarak genç İskandinav kadınların hikâyesini anlatan Fat Front,
Bir ailenin birlikte yaşamaya başladıkları bir sokak köpeğinin hayatlarını ve hayvanlarla ilişkilerini nasıl değiştirdiğini anlatan Cody: The Dog Days Are Over, Ve Genius Luci, Reine isimli yalnız bir karakterin şehirde karşılaştıklarını konu alan renkleriyle insanı içine çeken animasyon yapımı.

Filmleri bir yerlerde bulabilirseniz, izlemenizi öneririm. 

www.epikneokuyor.com 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.