EkolojiManşet

Felaket büyüyor: Sızıntı devam ediyor!

0

Fukuşima Nükleer Santrali’nde Bütün Çabalara Rağmen Radyoaktif Sızıntı Devam Ediyor!

Fukuşima Nükleer Santrali’nde Japon elektrik şirketi TEPCO, iki numaralı reaktöre, soğutma amaçlı, su pompalamaya devam edebilmek için reaktörden 10,000 ton ‘düşük seviyeli’ radyoaktif suyu Pasifik Denizi’ne boşalttı. Şirket ayrıca beş ve altı numaralı reaktörlerin yakınındaki 1500 ton radyoaktif yeraltı  suyunun da boşaltılacağını belirtti.

Hükümet yetkilileri bir kez daha, işlemin halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturmadığını iddia ederken Santral’den gelen bilgiler felaketin hızla büyümeye devam ettiğini gösteriyor.

Santral’deki 5. ve 6. Reaktörlerin yakınında bulunan radyoaktif yeraltı suları soğutma çalışmalarını olumsuz etkilerken, yüksek seviyede radyoaktif suların denize sızmasına da engel olunamıyor. TEPCO denizde yapılan ölçümlerde yasal sınırın 10,000 kat üzerinde radyoaktif iyot-131 tesbit edildiğini açıkladı.

Santral’deki 2. Reaktörün beton kısımlarında oluşan çatlaklar da kaygı yaratıyor. Diğer Reaktörlerde de benzer çatlakların oluşması ise en kaygı verici olasılık.

Yetkililer umutlarını, yüksek düzeyde radyoaktif suyun denize boşalmasının önüne geçilmesi için ise birkaç güne kadar tamamlanması planlanan bariyerlere bağlamış durumda.

25 Ülke radyasyon korkusu sebebiyle Japonya’dan yiyecek ithalatını durdurdu

En az 25 ülke, Japonya’dan gelen zirai ve diğer gıda ürünlerine yasak getirdi. Bu ülkeler arasında, Filipinler, Rusya, A.B.D., Çin ve Güney Kore bulunuyor. Avrupa Birliği ve Brezilya ise Japon Hükümeti’nden ihraç edilen ürünlerde radyoaktivite testi yapmasını ve sertifikalandırmasını istedi.

 

Ajanslardan derleyen: Korol Diker

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.