Fatsa’da Altıntepe Madencilik’in çalışma izninin bir ay önce sonlandığı ortaya çıktı

Ordu Çevre Derneği, Fatsa'da siyanürle altın ayrıştırma işletmeciliği yapan Altıntepe Madencilik şirketinin Geçici Faliyet Belgesi'nin süresinin 9 Ekim tarihinde sona erdiğini ortaya çıkardı. Şirket ise faliyetlerine devam ediyor.

Ordu Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırma işletmeciliği yapan Altıntepe Madencilik şirketinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nden aldığı Geçici Faaliyet Belgesi izni 9 Ekim 2020 tarihinde sona ermesi üzerinde Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) bir açıklama yaptı.

ORÇEV şirketin ÇED dosyasından elde ettiği belge hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğünden alınan süre dolmasına rağmen denetleme yapılıp yapılmadığı, yasal yaptırım uygulayıp uygulanmadığını sordu.

‘Şirket hala devam ediyor’

Ekoloji Birliği’nin aktardığına göre Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Şirketin çalışma süresinin dolduğunu bildiğimizden daha önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Bakanlığa, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne yazılar yazdık. Hepsi de işi birbirine havale etti. Sonuçta şimdi elimizde belge var” ifadelerini kullanıldı.

Belgeye göre şirketin çalışma süresinin 9 Ekim’de dolduğunu belirten Gönül, “Şu an şirket tarafından hiçbir çalışma yapılmaması gerekir. Ama şirketin halen faaliyet sürdürdüğünü biliyoruz. Çalışmasına izin verenler de, denetim yapmayanlar da suç işlemeye devam etmekteler. Yasal yollardan hesap soracağız. Her zaman dediğimiz gibi, fiili mücadele şart” dedi.

‘Alışkanlık haline getirdiler’

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak da, “Şirketler kağıt üzerindeki yükümlülüklerini bile yerine getirmiyorlar. Keyfiyet devam ediyor. Bunları Kazdağı’ndan Artvin’e kadar her tarafta görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Maden şirketleri yanında Korgan Çiftlik’te olduğu gibi HES şirketleri ve taş ocak şirketlerine kadar bu tarz ihlallerin görüldüğünü belirten Özbucak, “Toprağına, suyuna sahip çıkanların sesi yükseliyor. Yapılması gereken toprağımıza, suyumuza, ormanımıza, tarım alanlarımıza yapılan saldırıları engellemeye yönelik mücadeleyi büyütmektir. Bugün Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin keyfiyetine karşı da hukuksal ve fiili mücadeleyi büyütmek zorundayız” dedi.

İşlenmiş toprağı yollara dökmüşlerdi

Maden şirketi daha önce işlenmiş toprakları yollara dökmüştü. Bu konuda Ordu Çevre Derneği Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne hafriyatların depolama alanları yerine mahalle yollarına döküldüğünü belgeleriyle kanıtlayarak şikayette bulunmuştu.

Şikayet üzerine şirket işlenmiş toprağı yoldan alıp orman içine dökerken yakalanmıştı. Bu nedenle yeniden suç duyurusu yapılmıştı. Toprak dökülen yerin ağaçlandırılmasını isteyen köylülere de olumsuz yanıt verilmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR