DünyaKentManşet

Fas’ta 6,8 büyüklüğünde deprem: Can kaybı 2 binin üzerine çıktı

0
Fotoğraf: AFP

Kuzey Afrika ülkelerinden Fas‘ın Marakeş kentinde cuma gecesi yerel saatle 23.11’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin bilançosu ağırlaşmaya devam ediyor. Depremde en az 2012 kişi yaşamını yitirirken, 1404’ü ağır olmak üzere en az 2059 kişi yaralandı.

Depremin merkez üssünün, ülkenin turistik kentlerinden Marakeş’in 72 kilometre güneybatısı olduğu açıklandı. En çok can kaybının yaşandığı El Huz bölgesinde ölü sayısı en az bin 293 olarak kaydedildi.

Deutsche Welle‘nin aktardığına göre, kıyı kentleri Rabat, Kazablanka, Agadir ve Suveyre‘de de hissedilen deprem sonucunda kırsal bölgelerde birçok köy yerle bir oldu. Arama-kurtarma ekiplerinin, ücra dağ köylerine ulaşmakta zorluk çektikleri belirtiliyor. Söz konusu bölgelerde çok sayıda kişinin enkaz altında kalmış olabileceği tahmin ediliyor.

Fotoğraf: Reuters

Komşu Cezayir, kapalı hava sahasını yardımlar için açtı

Ülkede üç günlük milli yas ilan edilirken, aralarında İsrail, Fransa, İspanya, İtalya ve ABD‘nin de bulunduğu birçok ülke Fas’a yardım göndermeyi teklif etti. Fas ile sorunlu ilişkilere sahip olan komşu ülke Cezayir ise, son iki yıldır kapalı olan hava sahasını, insani yardımlar ve yaralıların taşınabilmesini sağlamak amacıyla açtı.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, depremin getirdiği zararların bertaraf edilmesinin uzun zaman alacağını açıkladı. Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Hossam Elsharkawi, “Bu iş bir iki haftada çözülebilecek bir mesele değil. Yıllar almasa da en azından aylar alacak” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı tarafından cumartesi akşamı yapılan açıklamada, “Kurtarma operasyonlarını hızlandırmak ve yaralıları tahliye etmek için devlet kurumları seferber olmuştur” denildi.

Söz konusu deprem, ülke tarihinde 1960 yılından bu yana gerçekleşen en büyük çaplı deprem olma özelliğini taşıyor. 63 yıl önce meydana gelen deprem, 12 bini aşkın can kaybına yol açmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.