Faralya’nın ağaçları Alman turizm şirketinin ‘ekolojik’ oteli için kesildi

Gündem Fethiye‘nin kaynaklarına göre Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, MuğlaFethiye‘nin Faralya Mahallesi‘ne bağlı Sümbeki Burnu‘nda Alman turizm şirketi TUI‘nin otel projesi için ormanı tahrip ediyor.

Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü, Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri‘nin işletme hakkını 5 Temmuz 2022’de 20 yıllığına Kırtur’a verdi.

Kırtur, 2023 Mayıs ayında bölgede kurmayı planladığı turizm tesisi için 98 bin metrekarelik alanda ağaç kesimine başladı. Bu yılın mart ayında ise bölgedeki çalışmalarda patlayıcı kullanıldığı bildirildi.

Faralya’daki ormanlık alanda patlayıcı kullanıldı

Ekolojik yıkımla inşa edilen ekolojik tatil yeri

İnşaat çalışmaları sürerken Alman turizm şirketi TUI de Faralya’da bir otel işletmesi projesi planladığını açıkladı.Gündem Fethiye, TUI şirketiyle iletişime geçti ve Kırtur’un bölgedeki orman tahribatının ve inşaat faaliyetlerinin TUI’nin Blue Faralya isimli oteli için yapıldığını öğrendi.

TUI yetkilisi, Sümbeki Burnu’ndaki otel projesinin devam ettiğini ve iki yıl süreceğini söyledi.

TUI Hotels & Resorts Türkiye’nin ortak olduğu proje kapsamında orman kıyımının gerçekleştirildiği bölge, ‘ekolojik’ bir tatil yeri olarak sunuluyor.

TUİ Blue Faralya yapı prototipi (Fotoğraf: Gündem Fethiye)

Orman işletmesinin yetkisi yok

Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü, bölgedeki ağaç kesiminin kendilerinin yaptığını ve kanunlara veya usule aykırı bir durum olmadığını söyledi.

Toprak bilimi ve ekoloji uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Gündem Fethiye’ye devlet ormanlarının orman işletmeleri tarafından işletildiğini, yönetildiğini ve korunduğunu vurgulayarak “Orman işletmesi herhangi bir yere ormanı kiralar ise bu kiralanan ormanda kiracı olan kim ise ağaç kesemez; ormanın yapısını, doğal yapısını bozamaz” dedi.

Orman işletmesinin ormanı özel bir işletme gibi kullanma hakkı yok ve kira sözleşmesinde bu durumun kayıt altına alınması gerekiyordu. Kantarcı “Kayıt altına alınmamışsa bile 6831 sayılı Orman Kanunu‘na ve Anayasa’nın 169’uncu maddesine uyumlu hareket edilmesi gerekir” dedi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR