FAO: “Biyo-yakıtlar aslında…”

Bu anlamıyla FAO'nun da ekolojist ve yeşil düşüncenin on yıllardır savunduğu "bütüncül yaklaşım gerekliliği"ne artık tamamen ikna olduğunu söylemek mümkün.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, biyo-yakıtlar ve sürdürülebilirlik ilişkisi üzerine bir rapor yayımladı.

Bu adresten ulaşılabilen ve indirilebilen rapor, “Biyo-yakıtlar ve sürdürülebilirlik: Biyo-yakıtlar ve ilgili ürünlere dair politikaların, trendlerin ve sürdürülebilirlik sorunlarının küresel bir değerlendirmesi” ismini taşıyor.

Rapor, FAO’nun Ticaret ve Pazarlar Bölümü tarafından hazırlandı. Yazımında Aziz Elbehri, Anna Segerstedt ve Pascal Liu görev aldı.

Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Enstitü’nün (IISD) raporun yayımlanmasından sonra hazırlayıp kendi sitesinde yayımladığı özet/görüş ise, raporun biyo-yakıtların çok boyutlu bir konu olduğunun altını çizdiğini belirtiyor.

FAO’ya göre biyo-yakıtların ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutlarını anlamak, arazi kullanımı değişiklikleri, gıda güvencesi ve iklim değişikliğiyle mücadele noktalarında önemli.

Bu anlamıyla FAO’nun da ekolojist ve yeşil düşüncenin on yıllardır savunduğu “bütüncül yaklaşım gerekliliği”ne artık tamamen ikna olduğunu söylemek mümkün.

Biyo-yakıt üretiminde sürdürülebilirlik sertifikalarının başarısını da değerlendiren rapor, yerel ve küresel bir çok etmen nedeniyle değişik gösteriyor olsalar da, ürünlerin genel bir değerlendirmesinin mümkün olabileceğini belirtiyor. Buna göre hurma yağı (palm oil) ve şeker kamışı “yüksek verimli” olsalar da, sürdürülebilirlik noktasında sorun teşkil edebiliyorlar. Soya fasulyesi yağı ise verimli bir ürün olmasına rağmen ekonomik olarak yeterli katma değer yaratamıyor. Tatlı sorgum, hint fıstığı ve manyok ise umut vaat eden ürünler arasında.

FAO’nun raporuna göre biyoyakıt tarım ve üretimi hükümetler tarafından verilen teşvikler “sayesinde” ayakta durabiliyor; aksi halde ekonomik anlamda pazarda tutunmaları mümkün değil.

Raporun değindiği başka bir nokta da, küçük ölçekli üretici ve çiftçi-dostu üretim ve pazarlama modellerinin geliştirilmesi gerekliliği.

Rapor bu adresten okunabilir ve dijital olarak indirilebilir.

 

(Yeşil Gazete)

 

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR