İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Facebook: Türkiye’ye temsilci atama sürecini başlatmaya karar verdik

0

VK, YouTube, Dailymotion, TikTok ve LinkedIn‘in ardından sosyal medya platformu Facebook da Türkiye’ye temsilci atama sürecini başlatmaya karar verdi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada “Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz. İlkelerimize uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz” denildi.

‘İfade özgürlüğünü korumak için çaba gösteriyoruz’

Şirket tarafından yapılan açıklamada ilk olarak “Facebook olarak ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inandıklarının ve bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösterdiklerinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Nitekim Türkiye’deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook’a güveniyor.

‘İlkelerimiz değişmeyecek’

Aldıkları kararın Facebook Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmeyeceği belirtilen açıklamada “Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Buna ek olarak kısıtlanan içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerine uygun bir şekilde paylaşmayı sürdürecekleri aktarıldı.

Açıklama “Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadeleriyle sona erdi.

Neler yaşandı?

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası’na göre, Twitter, Facebook, Instagram gibi bir milyondan fazla hesabı barındıran sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilcilik açması gerekiyordu.

Yasada temsilcilik açmayan sosyal ağ sağlayıcılarına ise para cezası, ardından reklam yasağı en nihayetinde de bant daraltılması uygulanacağı belirtiliyordu.

Temsilcilik açmayı kabul etmeyen şirketlere yaptırımların ilk adımında 10 milyon lira, ikinci adımında 30 milyon lira olmak üzere, toplamda 40 milyon lira ceza kesildi ve cezalar şirketlerin yurtdışındaki adreslerine gönderildi. Son olarak reklam yasağı için şirketlere 19 Ocak’a kadar süre verildi.

Bu gelişmenin ardından Facebook temsilcilik açmayı kabul edeceğini duyururken, Instagram, Twitter, Periscope ve Pinterest gibi şirketlerden henüz bu yönde bir adım gelmedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.