Editörün SeçtikleriManşetMedya-İnternetSeçim Günlüğü

Anonymous’tan 14 Mayıs uyarısı: Hükümete bağlı hackerların planlamaları bilgimiz dahilinde

0
anonymous

Haber: İrfan Tunççelik

*

Millet İttifakı‘nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun sosyal medya mesajı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun‘u uyarmasının ardından Cambridge Analytica‘nın dünya çapında hangi seçimlere ve nasıl müdahale ettiği merak konusu oldu.

Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin, yaklaşık 90 milyon kullanıcının sosyal medya hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri ABD ve İngiltere‘de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz kullandığı ortaya çıkmıştı. Kişisel verileri istismar eden şirket, 2 Mayıs 2018’de faaliyetlerine son verdi.

Yayımlanan 100 binden fazla belge ile 68’den fazla ülkede faaliyet yürüttüğü ve 87 milyon Facebook profilini kötüye kullandığı ortaya çıkan Cambridge Analytica, faaliyetlerine son verse de, seçmenleri küresel ölçekte manipüle etmek için operasyon yürüten altyapı dahilinde çalışan aktörler uygun şekilde cezalandırılmadı ve her ne kadar şirket kapanmış da olsa, seçimlere müdahale endişesi hala devam etmekte.

Cambridge Analytica, AgregaIQ gibi siyasi danışmanlık firmaları seçmenlerin sosyal medya faaliyetlerini nasıl istismar ediyor? Bunun tehlikeleri neler? Yakın zamanda e-devlet üzerinden yurttaşların kişisel bilgilerinin çalınmasını da akılda tutarak bu bilgilerle dark web, deep web gibi yöntem ve araçlarla seçimlere müdahale etmek, manipülasyon yapmak mümkün mü? Bu ve benzer soruları dünyanın en büyük hacker grubu Anonymous hacktivistlerine sorduk.

anonymous

‣ Kılıçdaroğlu: Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar
‣ Seçmenin verileri manipülasyona açık: AKP sosyal medya reklamlarında ilk sırada

‘Cambridge Analytica, veri istismarının ne kadar kötü sonuçlar doğurabileceğinin bir kanıtı’

Yeşil Gazete: Kılıçdaroğlu, iktidarın anlaşmaya çalıştığını öne sürdüğü dark web dünyasının, onları yabancı istihbaratın eline düşüreceği uyarısında bulunmuştu. Bunun yanı sıra bu dönem sık sık deep web, deepfake ve Cambridge Analytica benzeri firmaların bahsi geçiyor. Öncelikle toplumun yeni tanımakta olduğu bu kavramları ve Cambridge Analytica’nın ne iş yaptığını bize açıklayabilir misiniz? 

Anonymous: Cambridge Analytica, Facebook’dan sızdırılmış verileri kullanarak usulsüzlük ile veri analizi yapıyordu. Kullanıcılara basit bir anket gibi sordukları sorular ile arkadaşlarının sosyal medya verilerini ele geçirdi, sonrasında ise seçimi etkileyecek tercihler için “veri analizi” yaptı. Cambridge Analytica, verilerin istismarının istenildiğinde ne kadar kötü sonuçlar doğurabileceğinin canlı bir kanıtıdır. Deep fake ise teknolojinin istenildiğinde ne kadar tehlikeli olabildiğinin bir başka kanıtı. Kısaca ifade etmek gerekirse deep fake, yapay zeka ile olmayan bir görüntü veya ses elde etmek anlamına geliyor. Yani arkadaşınıza hayranı olduğu kişiden doğum günü mesajı hazırlayabileceğiniz gibi siyasette rakibinize ait olmayan görüntü ve sesi ona aitmiş gibi oluşturabilirsiniz. Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği de bu. Deepweb (Derin Internet/web) ise internetin normal kullanıcılarının normal tarayıcılar ile erişemeyeceği internet bölümü. Onion uzantılar ve kapalı sistem dediğimiz daha üst katmanları da olan bir bölümdür. Burada internet hakkında daha uzman hacker ve bilişimciler bulunur. Bir denetleme olmadığı ve olamayacağı için de her türlü illegal aktivite vardır.

‘Trump’ın seçim kampanyasında da kullanıldı’

Yeşil Gazete: Seçim süreçleri sırasında dijital varlıkları, veri madenciliği, veri komisyonculuğu ve veri analizini stratejik iletişim ile birleştiren bir İngiliz siyasi danışmanlık firması olan Cambridge Analytica’nın eski bir çalışanı Christopher Wylie, seçmenlerin psikolojik profillerini oluşturmak amacıyla Facebook kullanıcılarının kişisel verilerinin çalındığını ifşa etmişti. Cambridge Analytica daha önce herhangi bir ülkede seçimlere müdahale aracı olmuş mudur?

Anonymous: Güney Afrika başta olmak üzere dünyanın her yerinden ülkelere müdahale ettiler ki bunlar da zaman içerisinde ifşa edildi. Cambridge Analytica siyasi operasyonlar genel müdürü Mark Turnbull sızdırılmış bir konuşmasında, 200’den fazla seçimde çalıştıklarını belirtmişti. Ayrıca eski yönetim kurulu başkanı Alexander Nix, eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın ABD seçimlerindeki kampanyaları için de sızdırılmış Facebook verileri kullandıklarını teyit etti ve bu sebepten de görevden alındı.

Yeşil Gazete: Cambridge Analytica gibi siyasi danışmanlık firmaları seçmenlerin sosyal medya faaliyetlerini nasıl istismar ediyor? Bu bilgiler ne şekilde kullanılıyor? Bunun tehlikeleri neler?

Anonymous: Sızdırılmış veriler ve kişilik testleri ile elde ettikleri sonuçları, televizyonlar ve kendilerine bağlı basın/medya kuruluşları ile kontrol ediyor ve de yönlendiriyorlar. Günümüzde birçok otoriter, anti-demokrat hükümet de bundan faydalanıyor.

‣ Facebook’tan itiraf geldi: Hata yaptık!
‣ Veri skandalı Facebook’u trilyonlarca dolar ceza ile karşı karşıya bırakabilir

‘Özel hayatınıza dair bilgiler kanaat oluşturmak için kullanılıyor’

Yeşil Gazete: Kılıçdaroğlu’nun “bu ortaklık sizi yabancı istihbaratın eline düşürür” ifadesine geri dönecek olursak, seçim kampanyası için bu gibi şirketlere verilen bilgiler kimler tarafından görülüyor, bu bilgilere sahip olmak bu kampanya çalışması dışında nasıl kullanılabilir? Bu bilgiler yabancı istihbarat örgütleri tarafından nasıl kullanılabilir ve bunun sonuçları ne olur?

Anonymous: Bu şirketlere verilen veriler yabancı ülke istihbaratlarının eline verilmiş oluyor ki bu şirketlerin CIA vb. istihbarat örgütleriyle ilişkileri zaten deşifre olmuş durumda. Bu verileri Cambridge Analytica nasıl manipülasyon için kullanıyorsa, bu verilere sahip olan istihbarat örgütleri de aynı şekilde farklı senaryolar üzerinden bu verileri kullanabilir ve kullanıyor. Bu verileri seçimlere müdahale aracı olarak kullanabilir veya farklı senaryolar üreterek bu veriler üzerinden suni gündemler oluşturabilirler. Bu veriler kişilerin kimlik bilgileri dışında kişilerin özel hayatına ait bilgiler olabiliyor. Toplanan veriler kişilerin hobileri, zevkleri, dinledikleri müzik türü, siyasi görüş ve eğilimleri, sosyal medya ve e-mail şifreleri, sağlık bilgileri, hastalıkları, aldıkları ilaçlar, girip çıktıkları doktor muayeneleri gibi veriler oluyor. Bu veriler ile bu kişilerin önüne düşen içerik manipüle ediliyor ve bu durum da kişide bir kanaat oluşturulmasına yol açıyor.

anonymous

‘Türkiye’deki her vatandaşın kimlik bilgileri internete yayılmış durumda’

Yeşil Gazete: Yakın zamanda e-devlet üzerinden yurttaşların kişisel bilgileri de çalındı. Bu bilgiler ile birlikte söz ettiğimiz dark web, deep web vs gibi yöntem ve araçlarla seçimlere müdahale etmek, manipülasyon yapmak mümkün müdür?

Anonymous: E-Devlet üzerinden çalınan verilerden haberimiz var, Sağlık Bakanlığı Sisteminin, Trafik Polisi Sisteminin ve çeşitli Telekom Şirketlerin (TurkCell, VodoFone, TTNet) de sızdırıldığını doğrulayabiliriz. Açıkçası Türkiye vatandaşları ile ilgili her türlü veri internette dolaşıyor. Nasıl çalındığına gelirsek devletin özensizliği ve vurdumduymazlığı diyebiliriz. Sonuç olarak şu an Türkiye’deki her vatandaşın ismi, soyismi, TC kimlik numarası, telefon numarası yayılmış durumda. Bu verilerin ulaşılabilir olması sizin günlük hayatınıza direkt etki etmese de bu veriler internetteki karanlık tarafta elden ele dolaşılıyor ve kullanılıyor. Bu verilerle seçimlere müdahale edilebilir mi sorusuna gelirsek, müdahaleden kastınız fiziksel bir müdahale ise, hayır edilemez. Ancak seçmenlerin bilgilerini elinde bulunduran kötü niyetli kişiler bu bilgileri tehdit, şantaj ve psikolojik yıldırma için kullanabilir. Bunun örnekleri görüldü.

‣ 20 yılda 33 seçime müdahale eden dezenformasyon ekibi ‘Jorge Takımı’ ifşa edildi
‣ Sosyal medya seçim kazandırabilir mi? Cambridge Analytica’ya göre evet!

‘Rusya, sosyal medyadan müdahale edecek’

Yeşil Gazete: Yakın zamanda batı basınında Türkiye’nin seçim sathına girmesinden sonra aktif hale gelen kimi Rusya merkezli Twitter hesaplarının devreye sokulduğu gündeme geldi. Bu hesapların daha önce kullanılmamış olduğu ve yalnızca siyasi aktörleri takip ettiği ifade edildi. Daha önce bu konu ABD seçimlerinde de konuşulmuş, bu bot hesaplar ile ABD seçimlerine müdahale edilip edilmediği tartışılmıştı. Bu durumu bize biraz açar mısınız? Twitter’daki bot hesaplar seçime ne şekilde müdahale edebilir, neyi değiştirebilir?

Anonymous: Twitter’daki botlar hepimizin varlığı hakkında hemfikir olduğumuz bir gerçek. İran ve Rusya, ABD seçimlerine karıştığı gibi Rusya’nın da Türkiye seçimlerine sosyal medya üzerinden ve de propaganda çalışmaları ile müdahale edeceğini biliyoruz. Erdoğan‘ın bu seçimde başka bir diktatörden yardım istemesi bizleri şaşırtmadığı gibi acizliğini de gözler önüne seriyor. Daha önce de bot hesaplar ile pek çok kampanyayı gündem yaptılar ve bu şekilde kitleleri yönlendirerek algı operasyonları düzenlediler. Bu seçimde de bunun yapıldığını ve yapılacağını görüyoruz. Anonymous hacktivistleri olarak, insanlara sosyal medyadaki her şeyin yönetilebilir olduğu, çarpıtılabilir olduğunu hatırlatıyor, bu yüzden de troll orduları ve botlar tarafından yapılan propagandalar sonucunda morallerini bozmamalarını tavsiye ediyoruz.

anonymous

‘Veri akışı yine kesilebilir, hazırlıklı olunmalı’

Yeşil Gazete: Hükümet tarafından kullanılması muhtemel bu araçlar seçim güvenliğini ne şekilde tehlikeye sokuyor, bu anlamda endişeleriniz ve beklentileriniz neler?

Anonymous: Seçim güvenliği çok geniş bir konu olduğu gibi farklı aşamaları var. 2019 seçimlerinde Erdoğan’ın kendisine bağlı Anadolu Ajansı ve çeşitli medya organları ile oranları çarpıtması sonucu sandık güvenliğini sağlamakla yükümlü insanların sandıkları terk etmesi, oyların çalınmasını kolaylaştırmıştı. Biliyoruz ki bu seçimde bu tür yöntemlere her zamankinden daha fazla ihtiyaçları olacak, zira bugüne kadar kaybetmeye hiç bu kadar yaklaşmamışlardı. O yüzden medya kuruluşları ve haber ajansları ayrıca medyaya bilgi akışını sağlayan yayın ve kuruluşların sistemlerine siber saldırılar olabilir. 2014 seçimlerinde Cihan Haber Ajansına saldırı sonucu veri akışı kesilmiş, sonrasında ise Anadolu Ajansı iktidarın kazandığını ilan etmişti. Bu seçimde de alternatif haber ajanslarının veri akışlarını durdurup, Erdoğan’ın kişisel ajansı haline gelmiş Anadolu Ajansı’nın Erdoğan’ın kazandığını iddia etmesi de muhtemeldir. Veri akışını kesme amaçlı yapılması muhtemel saldırılar için de hükümete bağlı hackerların planlamalar yaptığı bilgimiz dahilinde. Bu yüzden bahsi geçen yayın ve kuruluşların sistemlerinin güvenliği için ekstra önlemler alması gerektiğini hatırlatıyor, insanlarımızın da son ana kadar sandık güvenliğinden vazgeçmemesini sıkı sıkı tembih ediyoruz. Son olarak da şunu eklemek isteriz, bahsettiğimiz konuların hepsi birbirinden önemli konulardır. Muhalif basın ve haber ajansları seçimde veri akışı için kullandıkları yazılımlara ve kendi sistemlerine yapılması olası saldırılara karşı bir an önce önlem almalıdır. Bunu üstüne basa basa ifade etmek istiyoruz. Alternatif planlar ve yollar hazırlanmalı, saldırı durumunda B planları hazır olmalıdır. Manipülasyona hazır olunmalı, uyanık ve dikkatli olunmalı ve bu seçime sıfır açıkla ve tamamen hazırlıklı ve güçlü gidilmelidir. AKP‘nin bizzat İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulmuş siber güçleri var ve örneğin Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel‘in sosyal medya hesaplarının hacklenmesi de İçişleri Bakanlığına bağlı siber suçlarla mücadele biriminin yaptığı yasadışı veri elde etme olayının bir sonucuydu.

Şunu da eklemekte fayda var ki, Türkiye’de herhangi bir muhalif yurttaş bir tweet attığı için tutuklanırken bir çok ırkçı, faşist hacker grubu, muhalif partilere saldırılar gerçekleştiriyor ve bu gruplar bu yasadışı saldırılar için bırakın cezalandırılmayı, açıkça suç işledikleri devlet tarafından bilinmesine rağmen destekleniyorlar. Bizler Türkiye seçimlerine yapılacak saldırılara karşı ve alınabilecek önlemlere karşı bu bilgilendirmeleri yaparken muhalefete de önlemlerini almaları için çağrıda bulunuyoruz.

You may also like

Comments

Comments are closed.