İnsan HaklarıKadınLGBTİ+ManşetTürkiye

EŞİK’ten muhalefete çağrı: Anayasa değişikliğine ‘tartışmasız hayır’

0
Fotoğraf: Dilara Açıkgöz / csgorselarsiv.org

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), çarşamba günü yayımladığı bir basın açıklamasında tüm partilere Meclis Genel Kurulu’nda iktidarın Anayasa değişikliği teklifi oylamasına katılmama çağrısı yaptı.

24 Ocak salı günü iktidar bloğunun başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifine dair önerdikleri değişiklik kabul edilmeyince Anayasa Komisyonu‘nu terk eden CHP’li ve İYİ Parti’li üyeleri takdirle karşılayan platform, tüm milletvekillerinden teklife “Tartışmasız hayır” demelerini istedi.

Başörtülü veya başörtüsüz bütün kadınların ve LGBTİ+’ların hayatlarını tehdit eden bu girişime destek olunmaması gerektiğini vurgulayan platform, “Eşitlik ve laiklikten vazgeçmiyoruz, Anayasa oylamasına katılmayın!” dedi.

Tüm milletvekillerine, başörtülü ya da başörtüsüz tüm kadınların beklentisinin kıyafetlerine karışılmaması, siyaset malzemesi haline getirilmemesi, Anayasa’daki ayrımcılık yasağının uygulanması ve uygulatılması olduğunu hatırlatan platform üyeleri, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı yapılmaması ve yaptırılmamasının da önemine dikkati çekti.

‣ İktidarın Anayasa değişikliği teklifine CHP ve İYİ Parti destek vermeyecek
‣ Kıyafetlerimiz yine erkek siyasetçilerin oy kaygıları için bir araç oldu
‣ Kadın ve LGBTİ+’lar Anayasa tartışmalarına karşı sokağa çıkıyor

‘AKP-MHP’nin niyeti belli’

AKPMHP teklifinin revize edilebilir bir teklif olmadığını ve bu partilerin toplumsal yaraları büyütüp derinleştirmek pahasına seçim kazanmayı amaçladığını belirten platform, teklife tartışmasız, müzakeresiz hayır denmesi gerektiğini belirtti.

CHP’nin “Oylamaya katılmayacağız” açıklamasının kritik bir öneme sahip olduğunun belirtildiği açıklamada, İYİ Partiden de net bir tutum alarak genel kurul oylamasına katılmamasının, TİP ve HDP‘nin de baştan beri tartışmasız hayır diyen kararlı tutumlarını sürdürmelerinin beklendiğini aktardı:

Muhalefet partilerinin bu konuda gösterecekleri kararlı duruşu; eşitlik, temel insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı; laik ve demokratik ve toplumsal barışın egemen olduğu bir geleceğin inşa edilmesinin teminatı olarak görüyoruz.

Platform, tüm muhalefet partilerinin kararlı tutumlarını sürdürerek, iktidarın oyununu Genel Kurul’da yapılacak oylamaya katılmayarak bozmalarını beklediklerini ifade etti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu, şunları ekledi:

Kadınların eşit temsil edildiği bir Meclis, özgür ve demokratik tartışma koşullarının sağlandığı bir toplumsal ortam oluşturuluncaya kadar Anayasa’ya dokunmayın, uygulayın, uygulanmasını talep edin. Eşitlik ve laiklik ilkesinin, temel haklarımız ve hayatlarımızın seçim malzemesi yapılmasına izin vermeyin. Meclis Genel Kurulu’nda iktidarın Anayasa değişikliği teklifi oylamasına katılmayın.

‣ AKP’nin başörtüsünü de içeren ‘anayasa değişikliği’ teklifi TBMM’ye sunuldu
‣ Başörtüsü teklifi komisyondan geçti: Muhalefet salonu terk etti
‣ EŞİK’ten muhalefete: Anayasa değişikliğine evet demeyi aklınızdan bile geçirmeyin

Yaşanan gelişmeler

İktidar bloğunun Anayasa’nın 24 ve 41’inci maddelerinde değişiklik öneren teklifi, AKP ve MHP oylarıyla 24 Ocak Salı günü TBMM Anayasa Komisyonu’nda onaylanmıştı.

Anayasa Komisyonu’nun CHP’li ve İYİ Parti’li üyeleri, Komisyon’un 24 Ocak Salı günü gerçekleşen ikinci toplantısında, iktidarın teklifine dair 24’üncü madde ile ilgili önerdikleri değişiklik kabul edilmeyince Komisyon’u terk etmişti.

Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.