KadınLGBTİ+ManşetTürkiye

İktidarın Anayasa değişikliği teklifine CHP ve İYİ Parti destek vermeyecek

0
AKP ve MHP‘li milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan ve kadınlara başörtüsü serbestliğine Anayasal güvence ile LGBTİ+lara yönelik ayrımcı maddeler içeren Anayasa değişikliği teklifine karşı CHP ve İYİ Parti tavrını netleştirdi. İki parti, dün Anayasa Komisyonu‘ndan geçen teklife, bu haliyle Genel Kurul’da “hayır” diyeceklerini açıkladı.

İki parti, Komisyon’daki görüşmeler sırasında ortamı terk etmiş, teklif iktidar milletvekillerinin oylarıyla geçmişti. Çok sayıda kadın ve LGBTİ+ örgütü de haftalardır muhalefet partilerine, teklife karşı durmaları yönünde çağrı yapıyordu.

Başörtüsü teklifi komisyondan geçti: Muhalefet salonu terk etti
EŞİK’ten muhalefete: Anayasa değişikliğine evet demeyi aklınızdan bile geçirmeyin

HDP de daha önce teklifin görüşmelerinin yapıldığı Komisyon’a katılmayacağını açıklamış; Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Anayasa’yı tanımayanlarla, çiğneyenlerle, rafa kaldıranlarla Anayasa yapılmaz” demişti.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Anayasa Komisyonu üyeleri Aysu Bankoğlu, İbrahim Kaboğlu, Ali Mahir Başarır, Levent Gök, Murat Emir ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partilerinin tutumuyla ilgili Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Tezcan basın toplantısında “Biz bu teklife, bu haliyle Genel Kurul’da destek vermeyiz” dedi.

CHP: Tarihi fırsat heba edildi

Meselenin bir din tartışması değil, bir hak tartışması olduğuna dikkat çeken Tezcan, “Ama Cumhur İttifakı’nın ‘hakkı teslim etmek’ gibi bir hesabı yok. Turnusol kağıdı işledi. Renkleri; bu meseleyi çözme niyetinde olmadıklarıdır” diye konuştu.

CHP’li vekil, İYİ Parti ile birlikte hazırladıkları önergenin komisyonda reddedildiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Hiçbir zaman bulunamayacak bir tarihsel uzlaşma fırsatı bulunmuştu. TBMM’de en büyük mutabakatla anayasal güvenceye alacak tarihsel fırsat bulunmuştu. Bu tarihsel fırsat Cumhur İttifakı’nın siyasi hırsına heba edildi.”

İYİ Parti: Cumhur ittifakı fırsatı kaçırdı

İYİ Parti de Genel Kurul’da başörtüsü teklifine karşı oy kullanacaklarını açıkladı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da yaptığı basın toplantısında CHP ile birlikte hazırladıkları teklifin komisyonda reddedildiğini hatırlattı ve “Bu mesele bir daha açılmasın istiyoruz. Toplumun kanayan yaralarına dönmemiz lazım. Ancak AK Parti esas meseleler konuşulmasın istiyor” dedi. Cumhur İttifakı’nın başörtüsü meselesini seçim kampanyasının ana gündemi haline getirmek istediğini belirten Usta, “Tarih Cumhur İttifakı’nı asla affetmeyecek” şeklinde konuştu.

İYİ Parti ve CHP’nin genel kurulda teklifi desteklemeyeceğini söyleyen, HDP’nin de oy vermeyeceğini açıkladığını hatırlatan Usta, teklifin Genel Kurul’dan geçmeyeceğini ve bu fırsatı AK Parti ve MHP’nin ellerinin tersiyle ittiğini söyledi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.