Dünya

Eşcinsellik değil, homofobi doğaya aykırı

0

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel ve İnterseks Derneği (ILGA) Avrupa, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Başbakanı Küçük’e yolladığı mektupta “Saris ve diğer tutukluların serbest bırakılmasını ve eşcinsel ilişkiyi “doğaya aykırı cinsel ilişki” olarak suç sayan anayasa maddesinin kaldırılmasını” talep etti. Mektupta ayrıca “karşılıklı rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye giren yetişkin erkeklerin gözaltı, tutuklanma ve yargılanma süreçlerinin acilen durdurulması gerektiğini” belirtildi.

Kıbrıs Cumhuriyeti eski Maliye Bakanı Saris ve beraberinde gözaltına alınan altı kişi, Kuzey Kıbrıs Ceza Yasası 171. maddesinde bulunan “doğaya aykırı cinsi münasebet” gerekçesi ile Kuzey Kıbrıs’ta 10 Ekim’de tutuklanmıştı.  ‘Doğaya aykırı cinsel ilişkiye” girdiği iddiasıyla geçen hafta gözaltına alınan eski maliye bakanı Mihailis Saris ve 6 kişi, 17 Ekim günü Lefkoşa’da mahkemeye çıkarılmıştı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Maliye Eski Bakanı Mihailis Saris

Feminist Atölye: “Eşcinsellik değil, homofobi suç olmalı”

Başta kadınlar olmak üzere, erkek egemen sistem tarafından ezilen, sömürülen, ikincil konuma düşürülen ve ötelenen tüm bireylere karşı yapılan her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması için mücadele veren aktivist bir grup olan Feminist Atölye konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “erkekler arası eşcinsel ilişkiyi bir suç olarak tanımlayan bu yasa maddesinin en temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğu” ve bu maddenin Ceza Yasası’ndan kaldırılmasını gerektiği anımsatılıyor. Eğer davanın bulgularında çocuk istismarı, tecavüz ya da fuhuş gibi suçlar tespit edilmişse, dava sürecinin bu suçlar zeminine kaydırılması gerektiğini belirtiliyor. Feminist Atölye, eşcinsellik ve pedofilinin özdeşleştirmenin yanlış olduğunu, soruşturma sürecinin şeffaf ve insan haklarına uygun yapılması gerektiğini, polis teşkilatının sivil otoriteye bağlanması gerektiğini ifade etti. “Eşcinsellik değil, homofobi suç olmalıdır” dedi.

Yeşiller Partisi LGBT Çalışma Grubu‘ndan Murat Köylü ise ayrımcı yasal düzenleme ile ilgili olarak “Küresel ısınma, bolluğun ve açlığın bir aradılığı, soyu tükenmekte olan canlılar, enerji krizi gibi ekolojik sorunlar ile dopdolu dünyada yaşıyoruz. Hal böyleyken eşcinselliğin gayet ahlaki ve ideolojik bir ayrımcı tercih üzerinden, bilim ve etik dışı bir iddia olan “doğaya aykırılık” bahanesiyle  yasaklanması son derece endişe vericidir.” dedi.

(Bianet, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.