DünyaManşet

Paşinyan’ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına girdi

0
Ermenistan‘ın başkenti Erivan‘da Başbakan Nikol Paşinyan‘ın istifasını isteyen bir grup gösterici hükümet binasına girdi. Sosyal medyaya düşen görüntülerde, hükümet binasının içerisinde bir grup göstericinin olduğu, aralarından birinin megafonla kalabalığa seslendiği görülüyor.

Başbakan Paşinyan, ordunun geçen hafta Perşembe günü kendisine istifa çağrısında bulunmasının ardından, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan‘ı görevden almış; ancak Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Paşinyan’ın kararını veto etmişti.

Paşinyan, ordunun istifasını istemesini “darbe girişimi” olarak nitelendirmiş, destekçilerini sokağa çağırmıştı.

Nikol Paşinyan, geçen yıl Ermenistan’ın yenilgisiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ Savaşı’ndan sonra istifa baskısı altındaydı.

Dünyadan tepkiler

Ermenistan’daki gelişmeler bölgedeki krizin diğer aktörleri tarafından da yakından takip ediliyor. Dağlık Karabağ lideri Arayik Harutyunyan, Ermenistan’daki mevcut siyasi krizin üstesinden gelmek için arabuluculuk teklifinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Paşinyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek tarafları sakin olmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da tüm taraflara sükunet çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Silahlı kuvvetlerin iç politikaya müdahale etmemesi gerektiğine dair en temel demokratik ilkeyi tüm taraflara hatırlatıyoruz” diye konuştu.

Paşinyan geçen hafta darbe girişimine karşı taraftarlarını sokağa çağırmış, hükümet yanlıları ve karşıtları arasında çatışmalar çıkmıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan’da neredeyse her gün iç çatışmaların yaşandığını, demokrasi ilkelerinin hiçe sayıldığını belirtti.

Türkiye’de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın nerede olursa olsun darbeye karşı olduklarını ifade ederek, ülkede durumun ivedilikle normale dönmesi temennisinde bulundu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.