Medya-İnternetKadınLGBTİ+Manşet

#Erkekleryerinibilsin Twitter’ın ‘altını üstüne getirdi’

0

Twitter‘da geçen hafta toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin boyutlarıyla ilgili farkındalık yaratma adına bir akım başladı.

Ruq adlı Twitter kullanıcısının geçen çarşamba günü yaptığı “Kocam isterse çalışabilir” paylaşımına şarkıcı Gaye Su Akyol‘un verdiği “Plajda üstsüz erkek perdesiz eve benzer. Ya satılıktır ya kiralık” yanıtının ardından akım kısa sürede yayıldı. Pek çok ünlü isim de #Erkekleryerinibilsin etiketiyle paylaşımlarda bulundu.

Paylaşımlarda, bilinen, kalıplaşmış ve geleneksel cinsiyetçi ifadeler tersine çevrildi.

Bireyler de kurumlar da destek verdi

Avukat Feyza Altun, dönemin Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç‘ın HDP‘li Nursel Aydoğan‘a yöneltmiş olduğu “Bir kadın olarak sus” sözünü tersine çevirdi:

Akıma belediyelerden de destek verdi. Şişli Belediyesi, “kadınlar için pembe otobüs” tartışmalarına gönderme yaparak pembe otobüs fotoğrafı eşliğinde “Erkekleri her türlü tehlikeden korumak amacıyla ürettiğimiz Pembe Otobüsler çok yakında Şişli‘de” sözleriyle paylaşımda bulundu.

Datça Belediyesi de pozitif ayrımcılık adına uygulanan kadın kotasını hatırlatarak “Erkeğin toplumdaki yerini güçlendirmek için pozitif ayrımcılık uyguluyor, personelimizin en az yarısının erkek olmasını hedefliyoruz.” diye yazdı.

‘Zengin kadınların sahibi olduğu şirketler…’

Killjoy gulc adlı sosyal medya kullanıcısı, eşitsizliğin altını daha sert çizmek adına, en cinsiyetçi bulduğu Tweet‘lerin tersine çevrilmiş olanlarını bir araya getirdi. Killjoy, yapmış olduğu kolajları “Üşenmedim bunu yaptım. niye çünkü ERKEKLERİMİZ öğrenmeli. bastırıp kitapçık yapıp dağıtıyoruz” diyerek paylaştı:

Fridays For Future Turkey ise, fosil yakıt şirketlerinin büyük ölçüde erkekler tarafından yönetiliyor olmasına ve çocuk gelinlere gönderme yapan bir paylaşımda bulunarak “Zengin kadınların sahibi olduğu fosil yakıt şirketleri yüzünden iklim krizi en çok erkekleri ve oğlan çocuklarını etkiliyor. Ayrıca erkekler kuraklık ve sel gibi iklim afetleri zamanlarında başlık parası için çocuk damat olmaya zorlanıyor!” yazdı.

‘Değerlerimizi zedeliyor’

Öte yandan Yönetim Kurulu’nda Sümeyye Erdoğan’ın da bulunduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) “akımın geldiği noktanın” inandıkları değerleri tehdit edecek boyuta ulaştığını savundu ve şöyle yazdı:

“Adalet ve hakkaniyet ölçüsünde kadın ve erkeğin toplum içindeki varlığı, karşılıklı saygı ve anlayıştan geçer. Bir empati vurgusu olarak ortaya çıkan #erkekleryerinibilsin akımı inandığımız değerleri zedeleyecek boyuta ulaşmıştır. Bu durumu kınıyor ve reddediyoruz.”

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele yürüten ancak kampanyayı yine de eleştirenler de yok değil. Kaos GL editörü ve çizer Aslı Alpar, Tweet’lerin ikili cinsiyet rejimini yansıtıyor olmasına dikkat çekerek “Cinsiyet iki değildir” diye yazdı.

İkili cinsiyet rejimi, kadın ve erkek olmak üzere yalnızca iki cinsiyet olduğu varsayıyor ve bu yönüyle translar ile non-binary bireyleri dışarıda bırakıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.