KadınManşetTürkiye

Erkekler Nisan ayında en az 20 kadını öldürdü, 20 kadının ölümü ise şüpheli

0

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu Nisan ayında meydana gelen kadın cinayetleri raporunu yayınladı. Buna göre erkekler Nisan ayında en az 20 kadını öldürdü.

20 kadının ölümü ise basına şüpheli olarak yansıdığı belirtilen raporda “14 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü barışma isteğini reddetmek ve boşanmayı istemek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü” denildi. 

‘Kadın cinayetleri görünmez kılınıyor’

Platform 14 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesinin, koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğunu belirtti. 

Şüpheli ölümler Aydın, İstanbuy, Kocaeli, Diyarbakır, Adıyaman, Antalya, Malatya Çanakkale, Isparta, Dersim, Bingöl, Van, Osmaniye, Mersin, Niğde ve Karaman illerinde gerçekleşti.

En az 13’ü yakınları tarafından öldürüldü

Bianet Erkek Şiddeti Çetelesi’ne göre ise Nisan ayında en az 17 kadının ölümü tespit edildi.  Verilere göre öldürülen kadınların en az ikisi öldürülmeden önce koruma başvurusu yapmıştı. Öldürülen kadınlardan biri Moldovyalı trans kadındı.

Kadınlardan biri “evlenme teklifini kabul etmediği”, biri “kıskançlık”, biri “çok sinirli olması”, biri “kaza sonucunda” iki kadın da “kocasıyla husumeti olduğu” “bahanesiyle öldürüldü.

Kadınların altısı eşleri, sevgilileri ya da dini nikahlı kocaları, üçü oğlu, ikisi komşusu, ikisi arkadaşı biri de eve gelen kurye tarafından öldürüldü.

İki çocuk cinayeti

Erkekler dokuz kadını ateşli silahlarla, dört kadını balta, bıçak, çekiç gibi kesici aletlerle, bir kadını ayakkabı bağcığı ile bir kadını kemerle boğarak, bir kadını da darp ederek öldürdü. Dokuz kadın ev içinde, iki kadın sokakta, bir kadın çalıştığı öğretmenevinde öldürüldü.

Nisan 2020’de erkekler iki çocuğu da öldürdü. Batman’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken Mardin’de de bir çocuğun ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Bir çocuk babası tarafından öldürüldü.

Babası tarafından dövülerek öldürülen Ceylan’ın annesi Rukiye Aslan

Tacizciler tanınmıyordu

Nisan’da erkekler en az üç kadına tecavüz etti. Kadınlara tecavüz eden failden biri kadının annesinin arkadaşı, biri sevgilisiydi.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri zihinsel engelliydi ve tecavüz suçu kadının karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiğinde hamile olduğu anlaşılınca açığa çıktı. Bir fail tecavüz ettiği kadını aynı zamanda yaraladı.

Nisan’da erkekler en az dokuz kadını taciz etti. En az bir vakada erkek kadına şiddet de uyguladı. Kadınlar kendilerini taciz eden erkeklerden dokuzunu da tanımıyordu.

En az üç çocuk istismar edildi

Erkekler beş kadını sözlü ve fiziki olarak, iki kadını cinsel organını göstererek taciz etti. Erkekler iki kadına da siber tacizde bulundu. Erkekler iki kadını sosyal medyada, yedi kadını sokakta taciz etti.

Erkekler, Nisan’da en az üç çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 13’tü. Bir çocuğu babası istismar etti. İstismarların ikisinin evde birinin parkta gerçekleştiği öğrenildi.

İkisi infaz paketinden yararlanıp tekrar şiddet uyguladı

Nisan’da 39 kadın erkek şiddetine maruz kaldı. Bu sayı, geçen yıl aynı ay 23’tü. Kadınlardan en az üçünün sağlık durumu basına “ağır” olarak yansıdı. Erkekler yaraladıkları kadınlardan dördüne sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladı kadınlardan biri Gürcistanlı, üçü Suriyeliydi. Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerden ikisi infaz paketinden yararlanıp tahliye olduktan sonra kadınlara şiddet uyguladı.

İnfaz yasasından yararlanarak çıkan R. S. eşinin geri dönmesi için iki çocuğunu silahla rehin aldı

En az 11 kadın seks işçiliğine zorlandı

24 kadına kocası, sevgilisi ya da nişanlısı, sekiz kadına abisi, oğlu gibi aile üyeleri, bir kadına meslektaşı şiddet uyguladı.

Kadınların üçü “ayrılmak istediği” ya da “barışmak istemediği”, bir kadın “kıskançlık”, bir kadın “temizlik yaptığı”, bir kadın da “mesleki tartışma” bahanesiyle şiddet gördü.

Erkekler, 25 kadını darp ederek, yedi kadını ateşi silahlarla, beş kadını bıçakla, bir kadını kaçırmaya çalışarak, bir kadını da kablo ile boğmaya çalışarak yaraladı.

Nisan’da erkekler, en az 11 kadını seks işçiliğine zorladı. Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan onu Türkiye vatandaşı değildi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.