YerelEditörün SeçtikleriKentManşet

Ereğli’de sahile cami tepkisi: Camiye alternatif yer var, sahilime dokunma

0

Karadeniz Ereğli’de bir “protokol camisi” yapılacağı iddiası uzun süredir gündemdeÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı söz konusu caminin yapılması düşünülen Ereğli sahili için imar değişikliği teklifinde bulunmuş, teklif Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından reddedilmişti. Konuyla ilgili olarak 23 sivil toplum kuruluşu toplu bir basın açıklamasında bulundu.

Sivil toplum kuruluşları “Camiye alternatif yer var! Ama sahilin alternatifi yok. Sahilime dokunma.” dedi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Şehrin en çok kullanılan, en merkezi noktasına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı protokol camisi olarak anılan bir cami yapmak istemektedir. Caminin bir kısmı amfi tiyatro alanına otururken buradan Alemdar Gemisi’nin olduğu noktaya doğru 700 metrelik bir genişliğe yayılmakta. 15 bin m3 ilave dolgu ile neticede 2 bin 200 metrelik sahilimizin üçte biri camiye tahsis edilmiş olmaktadır.”

“Hem belediye hem halk buna karşı”

Yeşil Gazete’ye konuşan Avukat Yakup Ş. Okumuşoğlu, Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin ve halkın buna karşı olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullanıyor:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Ereğli Belediyesi’ne plan teklifi değişikliği talep etti. Ereğli Belediyesi bu teklifi reddetti ve bakanlığa iade etti. Ama bakanlığın resen plan yapma yetkisi var. Bu doğrultuda henüz bakanlıkta bir plan yapılmış değil. Ancak bir ‘protokol’ camisi yapılacağı AKP’liler arasında konuşuluyor. Bakanlığın plan değişikliği yapması durumunda buna karşı elbette hukuki yollara başvuracağız. Hem halk olarak hem de imar yönünden dava açacağız. Çünkü o alan bizim yaşam alanımız ve bu alanın kaybedilmesine sessiz kalmayız.”

“Alana 160 metre uzaklıkta cami var”

Ereğli’de toplamda 300 cami olduğunun belirtildiği basın açıklamasında camilerin alana 160 metre uzaklıkta cami olduğu belirtiliyor. Okumuşoğlu, “Bu camiler de bir tek cuma günleri dolar, onun dışında genellikle boştur. Bu alansa kentin meydanının olduğu bir nokta ve sosyal, kültürel faaliyetlerin yapıldığı bir alan. Ek olarak kentin meydanı olduğu için yaklaşık 30- 35 metrelik bir cami yapılması durumunda kent denizden kopacak” diyor.

Okumuşoğlu son olarak “İhtiyaç varsa cami yapılacak birçok yer var ama bunun yeri sahil değil. Sahilde herhangi bir yapılaşma olamayacağı gibi cami de olmaması gerekir. Ereğli halkı için bu alanın böyle bir devasa yapıyla kaybedilmesi yazık olur.” ifadelerini kullanıyor.

Ne olmuştu?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde sahildeki yeşil alan içindeki amfi tiyatro ve çevresini yıkarak cami yapılmasını istemişti. CHP’li Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen Ereğli sahilinde, yeşil alan içinde bulunan amfi tiyatro alanına cami yapılmasına dair imar değişikliği talebini meclis gündemine getirmişti.

Ereğli Belediye Meclisi’nin toplantısında konuşan Posbıyık, cami yeri için bakanlığa yedi yer önermelerine rağmen sahile el konduğunu ileri sürmüştü.

Açıklamada imzası bulunan kuruluşlar:

ADD Kdz. Ereğli Şubesi
CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı
ÇYDD Kdz. Ereğli Şubesi
DEVA Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı
Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilciliği
Eğitim Sen Kdz. Ereğli Temsilciliği
Elektrik Mühendisleri Odası İlçe Temsilciliği
Gönülden Hayvan Severler Derneği
İnşaat Mühendisleri Odası Ereğli İlçe Temsilciliği
İYİ Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı
Kandilli Kültür Derneği
Kdz. Ereğli Doğa Tarih ve Kültürünü Yaşatma Derneği
Kdz. Ereğli Kent Konseyi
Kdz. Ereğli Lisesi Mezunları Derneği
Kdz. Ereğli Sanat Kurumu
Makine Mühendisleri Odası İlçe Temsilciliği
Neşeli Ayaklar Doğa Sporları Topluluğu
Saadet Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)
Kdz. Ereğli Temsilciliği SOL Parti
Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı
TEMA Kdz. Ereğli Gönüllü Sorumluluğu
Ziraat Mühendisleri Odası İlçe Temsilciliği

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.