EkolojiKanal İstanbulManşet

Erdoğan Kanal İstanbul için tarih verdi

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı Hizmet İhracatçıları Buluşması’nda Kanal İstanbul projesi ile ilgili açıklama yaptı. İstanbul Kongre Merkezi‘nde gerçekleşen buluşmada konuşan Erdoğan, İnşallah önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul’a başlıyoruz. Bunun çalışması bir haftalık bir yıllık değil ta belediye başkanlığımın sonlarına doğru atılmış bir adımdır” dedi.

Kılıçdaroğlu’na cevap

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kanal İstanbul projesinde faaliyet gösterecek müteahhitlere yönelik  “Bugünden söylüyorum, iktidar olduğumuzda asla paralarını vermeyeceğiz” demişti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan için ise “O da emin ben de. Beyefendi gidici” ifadelerini kullanmıştı.

Konuşmasında Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine değinen Erdoğan,  “CHP ne yaparsa yapsın biz bu projeyi yapacağız. Bir defa devletin en olduğundan bihaber olan bir zat. Sen gelemeyeceksin o ayrı bir konu da. Devlette devamlılık esastır. Müteahhit anlaşmasını sözleşmesini yapmış. Uluslararası konumu olan müteahhitlere bir şey hatırlatmak istiyorum. Bakın bu ülkede nasıl bir siyasetçi var bilin. Bu da ana muhalefetin başında” dedi.

‘Kanal İstanbul’un çevrecilik özelliği var’

Önümüzdeki haftalarda ihale yapılacağını duyuran Erdoğan,  “Kanal İstanbul’un birçok özelliği var, çevrecilik özelliği var. Türkiye’ye kazandıracağı haklar var. Selimiye’nin önünde tanker 7 ayı aşkın zaman yandı. Büyük bir tehlikeydi. Fakat Kanal İstanbul ile bir defa bu tehditler adeta yok seviyesine geleceği gibi, ülkemize ciddi manada getirisi olacaktır. Tüm bunların çalışmaları yapılmış, Karadeniz’den Marmara’ya iniş, farklı bir özellikle Kanal İstanbul sahip çıkacaktır” iddialarında bulundu.

‘İstemeseniz de yaptık’

Erdoğan proje ile ilgili açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı: “Atalarımız ‘Bal bal demekle ağız tatlanmaz’ diyor. Bunlar sıradan işler değil. Bunlar 3’üncü köprü için, Avrasya, Marmaray ile ilgili yapamazsınız demediler mi? Osmangazi için yapamazsınız demediler mi? Yaptık yaptık, istemeseniz de yaptık. Şu anda İstanbul-İzmir 3-5 saat. Şehir hastaneleri diyoruz, niye yapıyorsunuz diyorlar. SSK’nın genel müdürlüğünü yaptığında iflas ettirdi, biz şehir hastaneleri yaparak olayı farklı yerlere taşıyoruz.

Devlet kurumlarından da olumsuz yanıt

İstanbul Boğazı’nda gemilere geçiş kolaylığı sağlamak, kazaları önlemek ve gelir sağlamak amaçlarıyla Küçükçekmece-Terkos Gölü arasındaki vadinin kazılarak yapılması planlanan Kanal İstanbul projesine birçok çevre örgütü ve meslek odaları itiraz etmişti. Daha sonra ÇED süreci boyunca Orman ve Su İşleri Bakanlığı  ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi devlet kurumlarının da olumsuz rapor verdikleri ortaya çıkmıştı.

Projenin bölgedeki depremleri arttıracağı, ekolojik sistemi yok edeceği, İstanbul’un içme suyunu etkileyeceği, ve söylendiği gibi Boğaz trafiği azaltmayacağı iddia ediliyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.