2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKentManşetTürkiye

Enkazdan kurtarılan çocuklar, zorlu mücadelede umut oluyor

0

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 10 ilde başlatılan arama kurtarma çalışmalarından sevindirici haberler de geliyor. İlerleyen saate rağmen enkazdan kurtarılan çocuk ve bebekler, yakınlarını bekleyenlere umut ışığı yaktı.

Şanlıurfa‘da yıkılan bir binanın enkazından altı yaşındaki bir çocuk, 47 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.

Ekipler, Yenişehir Mahallesindeki 5 katlı İbrahim Şelli Apartmanı’nda 6 yaşındaki Ahmet Ayaz Abak‘a, 47 saat sonra ulaştı. Abak, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

Kahramanmaraş kent merkezinde çöken 8 katlı Sözler Apartmanı‘nın enkazında sabahın ilk ışıklarında çalışma yaparken ses duyan ekipler beton yığınlarının altındaki 17 yaşındaki Dilara Aktaş‘a 28 saat sonra ulaşabildi.

Kahramanmaraş’ta Köker Sitesi‘ndeki 10 katlı binanın enkazında çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, yaklaşık 31 saattir ulaşılamayan 15 aylık Meryem Işık‘ı yıkıntılar arasından sağ çıkardı.

Gaziantep‘in Nizip ilçesi Fatih Sultan Mahallesi‘nde çöken altı katlı Furkan Apartmanı‘nda çalışmalarını sürdüren ekipler, depremden yaklaşık 28 saat sonra Döne Özkılıç ile çocukları Abdulkadir, Beyza ve Elif Özkılıç‘a ulaştı.

Anne ve 6 aylık bebeğine sağ ulaşıldı

Hatay‘ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi‘ndeki Zekiye Kırat Apartmanı‘nın enkazından ise Hülya Yılmaz ve altı aylık bebeği Ayşe Vera depremden 29 saat sonra kurtarıldı.

Zonguldak‘tan deprem bölgesine giden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, beş yaşındaki Sidra‘yı enkaz altından kurtardı.

Hatay’da çalışmalarını sürdüren Tekirdağ AFAD ekipleri, yaklaşık 33 saat enkaz altında bulunan 14 aylık Arya Karaali‘ye ulaştı. Enkazdan çıkarılarak ilk müdahalesi yapılan bebek, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Hatay’da Türkmenbaşı Caddesi‘ndeki beş katlı müftülük binasının çökmesi sonucu lojman bölümünde enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla başlatılan çalışmalarda, 16 yaşındaki Şevval Deniz, Kütahya Belediyesinin itfaiye arama kurtarma ekibince çıkarıldı. Enkazdan kurtulunca ekiplere sarılıp ağlayan genç kız hastaneye kaldırıldı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından anne ile isminin Doruk olduğu öğrenilen oğlu kurtarıldı.

Hatay’ın Ürgen Paşa Mahallesi‘nde Bitlis‘ten bölgeye gelen jandarma ekipleri, bir binanın enkazında anne ve iki kızına ulaştı. Enkazdan kurtarıldıktan sonra yaralılar ambulanslara taşındığı esnada kızlardan birinin kalbi durdu. 112 Acil Sağlık ekiplerinin uzun süre kalp masajı yaptığı kız tekrar hayata döndü.

Hatay Reyhanlı‘da depremde yıkılan bir evin enkazından sekiz yaşlarındaki Metehan isimli çocuk kurtarıldı.

Antakya’daki iki binanın enkazında, ekiplerin çalışması sonucu dört yaşındaki Zeynep ile annesine ulaşıldı.

Hatay’da yıkılan bir binanın enkazı altında kalan İl Müftüsü Ömer Faruk Bilgili‘nin 12 yaşındaki oğlu Semih‘e ilk depremden yaklaşık 25 saat sonra ulaşıldı.

Malatya’da 2 kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı

Malatya‘nın Doğanşehir ilçesinde bir binanın enkazından Elçin ve Melike isimli iki kız çocuğu sağ kurtarılarak hastaneye sevk edildi.

Malatya Sanayi Sitesi bölgesinde çöken bir binanın enkazından baba ile 3 yaşındaki kızı ve 16 yaşındaki yeğenin de bulunduğu dört kişiye yaklaşık 32 saat sonra sağ olarak ulaşıldı.

Adıyaman Valiliği arkasındaki yıkılan beş katlı Kanarya Apartmanı‘nın enkazında mahsur kalan 53 yaşındaki anne Nergis ve 17 yaşındaki kızı Meryem Gümüş, depremden yaklaşık 34 saat sonra AFAD, UMKE, jandarma özel harekat ve Sultangazi Belediyesi arama kurtarma ekiplerinin çalışmasıyla çıkarıldı.

Sağlık ekiplerince kentteki hastanelere kaldırılan yaralıların tedavileri ve ekiplerin deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Arama kurtarma çalışmalara destek vermek üzere İstanbul ve Balıkesir‘den bölgeye gelen ekipler, Hatay merkezdeki Uğur Mumcu caddesinde dört yaşında erkek çocuk, 15 yaşında kız çocuk, 35 yaşında kadın ve 39 yaşında erkeği, depremden 46 saat sonra enkazdan sağ çıkardı. Yaralıların bilinçlerinin açık olduğu görüldü.

Enkaz altında yeni bir hayat başladı

Suriye‘de depremden en fazla etkilenen kentlerden biri olan Halep‘te yürütülen arama kurtarma çalışmaları sırasında, enkaz altında bir kadın doğum yaptı. Doğumdan saatler sonra bebeğini arama kurtarma ekiplerine teslim eden anne, yaşamını yitirdi.

BBC‘den David Gritten‘ın aktardığına göre, annesi, babası ve dört kardeşi depremde hayatını kaybeden bebek hastanede gözlem altında tutuluyor.

Eziklik ve küçük yaralı olan bebeğe soğuk nedeniyle geçirdiği hiportemiyi atlatması için sıcaklık ve kalsiyum desteği sağlanıyor.

Halep’in batısında yer alan Atarib kasabasında da enkaz altında kalan küçük bir çocuk 30 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Ambulansa taşınan çocuk, hastaneye kaldırıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.