Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Enginkent konut projesine karşı mahkemenin kararı yine Akçay’dan yana

0
akçay

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı‘nda Edremit Belediyesince Enginkent konut projesini hayata geçirmek için verilen ruhsatların iptali için açılan davada, karar doğadan yana çıktı.

Ekoloji aktivistleri ve sivil toplum kuruluşlarının açtığı davada Akçay Sulak Alanı’nda projenin hayata geçmesi durumunda alanın geri dönülmez bir şekilde zarar göreceği ifade edilerek işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuştu.

Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, suç duyurusunu haklı bularak Edremit Belediyesince Erginkent’e verilen inşaat ruhsatına yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ancak bu Mahkemenin projeye ‘dur’ dediği ilk karar değil. Daha önce de inşaat ruhsatının iptali ve yürütmesinin durdurması için dava açılmış ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Kararın üzerine Belediye Başkanlığınca İstinaf Mahkemesi’ne eksik inceleme gerekçesiyle başvuruda bulunulmuştu. Son çıkan kararda Mahkeme bilirkişilerden istenen ek görüşlere işaret ederek yeniden yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‣Bilirkişi raporunda ‘kamu yararı yok’ denmişti: Mahkemeden Akçay’da yürütmeyi durdurma kararı
‣Akçay Sulak Alanı’nın bilirkişi raporu: Yönetmeliğe aykırı ve kamu yararı yok 

Kararla ilgili açıklamada bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yönetim kurulunca şu açıklamalar yapıldı:

“Çok mutluyuz. Kesin kararın da bizden yana olacağına inanıyoruz. Akçay sulak alanı rantçıların inşaat alanı değildir. Flamingoların, yılan balıklarının yuvasıdır.”

akçay

Belediyenin projesinin bulunduğu ruhsat alanıyla ilgili olarak Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği ve iki vatandaş davacı olmuştu.

Ruhsat alanına giren Akçay Sulak Alanı işaret edilerek Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Edremit Belediye Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Projenin ruhsat alanının Enginkent Akçay konut projesi ile ilgili olan kısmının; hukuka aykırı olduğu, toplu konut yapılmak istenen taşınmazların, Akçay sulak alanı içinde olduğu için dava açılmıştı.

Telafisi imkansız zararlar…

Ayrıca Akçay Sulak Alanı’nın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Sulak Alanlar Envanter Sistemi‘ne (SAYBİS) kaydedildiğine de işaret edilerek sulak alanlarda konut projesi yapılmasının mümkün olmadığı belirtilmişti.

Proje kapsamında yürütülmesi planlanan faaliyetlerin, sulak alanların korunmasına yönelik ulusal yasal mevzuat hükümlerine açıkça aykırılık teşkil ettiği de ayrıca ifade edilmişti.

Faaliyetlerin uygulanması durumunda Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın geri dönülemez bir biçimde kaybı ile bölgenin geleceğinde önemli kayıpların oluşmasının söz konusu olduğu da belirtilerek yürütmenin durdurulması talep edilmişti.

Mahkeme projenin hayata geçirileceği bölgeye verilen inşaat ruhsatları sonucunda gerçekleştirilecek faaliyetlerden dolayı telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.