EmekManşet

Enerji Bakanı’ndan Bartın katliamı açıklaması: TTK tüm önlemleri alıyor, son denetimde sorun görülmedi

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın‘ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu‘na ait maden ocağında 41 işçinin katledildiği patlamaya ilşkin TBMM’de milletvekillerini bilgilendirdi.

Patlamanın ardından Sayıştay’ın 2019’daki raporlarında söz konusu ocaktaki önlem eksiklikleri ve ihmallere ‘iddia’ diyen Dönmez “Bu iddiaya ilişkin ölçümler ve kontroller tam yapılmakta ve mevzuatta belirtildiği seviyede tutulmaktadır” dedi.

Amasra’daki madende en son denetimin 21-17 Ağustos arasında yapıldığını açıklayan Dönmez’in bu denetimde hiçbir sorun tespit edilmediğini belirtmesi üzerine muhalefet sıralarından tepkiler yükseldi, Bakan’ın istifası istendi.

Muhalefet vekilleri Bakan’ın konuşması sırasında “Kader planı değil, olursa olsun planı”, “Sorumlu Bakanlar istifa etsin” pankartları kaldırdı.

TTK’nın gerekli bütün önlemleri aldığını anlatan Bakan’ın açıklamalarının ardından ’41 işçi neden öldü?’ sorusu ise yine yanıtsız kaldı.

Bakan Dönmez’in sözlerinden satır başları şöyle:

  • “Soma ve Ermenek kazalarından sonra mevzuattaki düzenlemelere istinaden TTK’da iyileştirilmeler yapılmadığı iddiaları ortaya atıldı. Toplam 200 km’lik alanlarda ‘hayat hattı’ tesis edildi. Maske değişim istasyonları kuruldu. Yeraltında metan, oksijen, karbonmonoksit, sıcaklık, hava hızını ölçen sensörlerin bulundurulma zorunluluğu yerine getirmiştir. Seyyar ölçüm cihazı bulunmaktadır. Acil ikaz sistemi, sıcaklık ve basınç ölçer, gaz izleme sistemi, kamera, aspiratör modernizasyonu, iş elbiseleri, yangın söndürme sistemleri, havalandırma gibi 50 kalemde iyileştirmeler yapıldı. Yeraltındaki hava giriş ve çıkışlarını denetlemek için sensörler tesis edilmiştir.
‣Bartın’daki patlamada 40 maden işçisi yaşamını yitirdi
‣Bartın’da grizu patlaması: ‘Kader planı’na tepki yağıyor
‣ÇHD, Bartın patlamasıyla ilgili iki bakanın tutuklanmasını talep etti: Delilleri karartma güçleri var 
  • “Türkiye’de tüm madenleri denetlemekle görevli olan, yılda 8 bin denetim gerçekleştiren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafıdan maden ocakları yılda 4 kez denetlenmektedir. TTK Amasra Müessesesi’de en son Ağustos ayında yapılan denetimlerde, teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir husus görülmemiştir.”

  • Kazayla ilgili altı savcı görevlendirilmek suretiyle adli süreç başlatılmıştır. Bakanlığımız tarafından idari ve teknik denetimler başlatıldı. Sayıştay raporları gündeme getirilmiştir. Sayıştay, TBMM adına kamu idarelerinin mali faaliyet karar ve işlemlerini denetlemekle görevlidir. 2017-19 Sayıştay raporlarında yer alan hususların dikkate alınmadığı ortaya atılmıştır:
  • Sayıştay raporlarında bahsedilen unsurlarla ilgili olarak herhangi bir tespitte bulunulmamıştır. Sayıştay raporu çarpıtılarak metan gazı miktarı yüksek olduğu belirtilmiştir. Kömürdeki metan miktarı ile ocaktaki metan miktarı farklıdır. Madencilik faaliyetlerinin birçoğunda delme ve patlatma kullanılmaktadır. Minimal ve kontrollü bir şekilde ülkemizde de uygulanmaktadır.

  • “Maden ocağının patlayacağı iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. 24 saat boyunca sürekli izlenmekte ve bilgiler kayıt altına alınmaktadır. İşletmemizde aynı uçaklarda olduğu gibi kara kutumuz var. Tüm ölçümler, her türlü telsiz ve telefon konuşması kayıt altında. Bunların hepsi incelemeye ve denetime tabi olacak. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak. Sorumlu kimse gizlemeyeceğiz.”
  • TTK’nin 2010’dan bu yana yaptığı yaklaşık 677 milyon liralık yatırım yüzde 33’ü iş güvenliğine ayrılmıştır. Amasra için ise aynı yıllar arasında 77 milyon liralık yatırım yapılmıştır.
‣ Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun güvenlik bütçesinin sadece yüzde 2’si harcandı

18.00’dan sonraki 9 dakikada ne oldu?

Metan gazı seviyelerinin ’24 saat ölçüldüğünü’ söyleyen Bakan Dönmez, seviyeler 1,5’a çıktığında sarı alarm seviyesine geçilerek elektriklerin kesildiğini, 2’ye geldiğinde ise kırmızı alarma geçilerek işçilerin tahliyesine başlandığını aktardı.

Patlamaya ilişkin en son kayıtlara göre saat 18.00’da metan gazı seviyesinin 1,5’a yaklaştığını ve elektriklerin kesildiğini, son kaydın 18.09’a ait olduğunu ve bu saatte metan gazı seviyesinin 1.69’a çıktığını ve bir dakika sonra patlamanın gerçekleştiğini söyledi.

Dönmez, işçilerin tahliyesine başlanıp başlanmadığına ve geçen dokuz dakikada ne olduğuna ilişkin bir açıklama yapmadı.

Erdoğan: Yaralı madencilerinin ‘beş tanesinin durumu sıkıntılı’

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi‘nde “e-İnsan Programı”na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bartın’daki Amasra olayında 41 şehidimiz var ancak onların dışında oradaki yaralılarımıza anında müdahale edildi ve sağlıklarına kavuşturuldu. Yanık durumları ağır olan madencilerimiz Türkiye’de 1 numara olan profesörlerimiz tarafından tedavi ediliyor” açıklamasını yaptı ve şöyle devam etti:

“6 tane de ağır olan ki bir tanesinin şuuru açıktı; hastanede ziyaret ettim. Diğer 5 tanesinin durumu biraz sıkıntılı.”

 

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.