ManşetEkoloji

Palm yağının alternatifi yağmur ormanlarını kurtarabilir

0
Fotoğraf: Shutterstock

Pek çok hayvanın yaşam alanı olan yağmur ormanının talanına ve hayvanların neslinin tükenmesine neden olan palm yağının alternatifi üzerinde çalıştıklarını kaydeden C16 Biosciences adlı biyoteknoloji firması, ürettikleri sentetik ürünün tercih edilmesi durumunda yağmur ormanlarının kurtarılabileceğini açıkladı.

Pek çok kozmetik ürünü ve hazır yiyecekte kullanılan palm yağının elde edilmesi için biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlar tahrip ediliyor. Yok olan ormanlar orangutanlar, pigme filler ve Sumatra gergedanı gibi zaten pek çoğu tehlike altındaki türlerin doğal alanlarının da yok olmasına sebep oluyor. Şu anda orangutanların kritik olarak tehlikede olan bir tür olmasının başlıca sebebi palm yağı plantasyonları için yağmur ormanlarının talan edilmesi.

‘Yağmur ormanları kurtarılabilir’

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre biyoteknoloji endüstrisi, yağmur ormanlarının yakılmasını veya kesilmesini gerektirmeyen sentetik bir alternatif bulduğunu iddia etti. Araştırmanın tamamlanması sonucunda bu sentetik alternatifin şampuan, sabun, deterjan, ruj, paketlenmiş ekmek, bisküvi, margarin, dondurma ve çikolata gibi gıda ürünlerine kadar her şeyde doğal palm yağının yerini alabileceği belirtiliyor.

Sentetik bir alternatife öncülük eden biyoteknoloji firmalarından biri olan C16 Biosciences’ın kurucusu Shara Ticku, “Son 30 yılda palm yağı plantasyonlarındaki büyümenin yüzde 50’sinin tropikal ormanların ve turbalıkların ormansızlaştırılmasına neden oldu. Çözmeye çalıştığımız sorunun kaynağı tam olarak budur. Bu ormanlarda yaşayan hayvanlar doğal habitatlarından oldu, kimisi egzotik hayvan tüccarlarının eline geçerken, ne yazık ki fuhuş sektöründe kullanılan orangutanlar da oldu” dedi.

Ticku, hayvanların neslinin tükenmesine neden olan palm yağının alternatifinin kullanılmaya başlamasının yağmur ormanlarını kurtarabileceğini açıkladı.

Çalışmalar devam ediyor

Araştırmanın henüz ticarileşmediğini ve devam ettiğini söyleyen Ticku, pek çok yüksek profilli firmanın araştırma ile yakından ilgilendiğini dile getirdi. “Şu anda C16 Biosciences‘ın amacı bir prototip oluşturmak ve onu ürünlerinde kullanmayı seçebilecek şirketlerden geri bildirim almak” diyen Ticku, şimdiden Almanya merkezli uluslararası gıda toptancısı Metro Grup‘un yakında çıkacak olan ürünle ilgilendiğini bildirdiğini açıkladı.

C16 Biosciences sentetik palm yağı üzerinde çalışan tek firma olmasa da, şu anda sonuca en yaklaşmış olan. Araştırmacılar, Birleşik Krallık’taki Bath Üniversitesi’nde ve Kaliforniya merkezli Kiverdi’de benzer bir çözüm üzerinde çalışmalar yapılıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.